ERR näitab valimiste eel rahvamajade poliitsalvestisi

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhääling
Rahvusringhääling Foto: Mihkel Maripuu

Sügiseste kohalike omavalitsuste valimiste eel jõuab rahvusringhäälingu tele-eetrisse viis valimisdebatti, millele annavad värvi juurde veebikeskkonnas edastatavad, kohalikes rahvamajades filmitud valimiskogunemised.

Selle nädala kolmapäeval kogunes ERRi ühiskondlik nõuandekoda, et koos ERRi juhtkonnaga arutada nende esialgset plaani, kuidas tuua huvilisteni kohalikel valimistel kandideerijad, nende lubadused ja platvormid. ETVs on praeguse plaani kohaselt oodata viit debatti, millest esimeses, sissejuhatavas saates astuvad üles eksperdid, kelle ülesandeks on lahti seletada valimislubadused, nende sobivus, olulisus ja pädevus just kohalike valimiste kontekstis ehk kas antud lubaduste täitmine on ka kohalike poliitikute võimuses. Ühtlasi oodatakse ekspertidelt selgitusi ja seisukohti aktuaalsetel teemadel, näiteks kohalike omavalitsuste maksude ja sotsiaalhoolekande kohta. Neli ülejäänud debatti jäävad suurimate linnade – Tallinna, Tartu, Pärnu ja Narva – keskseks.

Elavaim arutelu tekkis nõuandekojas ERRi juhtkonna plaani üle anda kõigile kandideerijatele võimalus astuda üles oma videolõikudega ERRi veebikeskkonnas. «Igal pool üle Eesti korraldatakse enne valimisi ju rahvamajades ja külakeskustes avalikke debatte ning rahvusringhääling pakub võimaluse, et kui kohapeal on salvestamisvahendid olemas, saab need vaatamiseks-kuulamiseks hiljem üles laadida ERRi veebikeskkonda,» pakkus välja ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa. «See annab neile, kes ei saa debattidel osaleda või saali kuulama minna, võimaluse kandidaatide mõtteid hiljem kodus üle vaadata. Lisaks peaks teadmine arutelu lintiminekust parandama arutelude kvaliteeti.»

ERR oma võttemeeskondi maakondadesse ei saada, pigem loodetakse kohalike vabatahtlike abile ja entusiasmile.

Küll aga plaanib ERR pakkuda omalt poolt stuudiovõimalust nn kahemehevestlusteks (ehk kaks meest, kaks naist, naine-mees) näiteks Solarise stuudios, kust argipäevaõhtuti läheb eetrisse «Ringvaade», kuid mis on päevasel ajal kandidaatide maailmavaateliste väitluste salvestamiseks vaba. «Näiteks eelmistel kohalikel valimistel kandideeris 15 000 inimest, selge see, et ükski keskkond ei suuda tegelikult kõiki kandidaate vaatajateni tuua. Praegu mõtleme, kuidas lisaks viiele teledebatile võimalikult palju uusi võimalusi veebikeskkonda luua,» selgitas Allikmaa.

Õhku visatud plaanid peab heaks kiitma ka ERRi nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles