Galerii: Haapsalu rehabilitatsioonikeskus avas juurdeehituse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avas täielikult renoveeritud Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus ennast uuele elule. Remonditööd kestsid täpselt ühe aasta.

Haigla juht Priit Eelmäe tänas ehitajaid ja seadmete tarnijaid ning kiitis oma väga professionaalset meeskonda. Avamisest võttis osa ka sotsiaalminister Taavi Rõivas ja Eesti Haigekassa juht Tanel Ross.

Haigla ümberehituse peamiseks eesmärgiks oli energiatarbimise vähendamine. Ehitust rahastati CO2 kvootide müügist saadud vahenditest. Soojustati fassaad, vahetati aknad ja uksed, uuendati soojasõlme, paigaldati päikesepaneelid ja uus ventilatsioonisüsteem jne. Ümberehituse maksumuseks kujunes kokku ligikaudu 1,9 miljonit eurot. Võrreldes möödunud aastaga on õnnestunud haiglal käesoleva aasta jaanuaris ja veebruaris hoida kokku üle kolmandiku küttekuludest.

Haigla A korpus sai lisakorruse, kus paiknevad kaasaegsed raviruumid ning tervisedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskuse taastusravi labor. Juurdeehituse ja selle tipptehnoloogilise sisustuse maksumuseks kujunes kokku ligikaudu kaks miljonit eurot. Ehitust rahastati poole ulatuses Euroopa Regionaalarengu fondi vahenditest ja poole ulatuses haigla enda vahenditest.

Priit Eelmäe sõnul ei ole lisakorruse rajamise eesmärgiks soov voodikohtade arvu suurendada, vaid eelkõige soov panustada ravi ja rehabilitatsiooniteenuste kvaliteeti. Soetatud tipptehnoloogiline sisseseade on ainulaadne, mitte ainult Eestis vaid ka kogu Euroopas.

Kompetentsikeskuse laboris paiknevad lastele ja täiskasvanutele mõeldud kõnnirobot LOKOMAT, robot-seisulaud ERIGO, käerobot ARMEO, kogu keha isokineetiline dünamomeeter ja koormustestimise seadmed loovad senisest oluliselt paremad tingimused taastusravi teenuste osutamiseks, täpsemaks planeerimiseks ja ravitulemuste hindamiseks.

Soetatud taastusraviseadmete maksumuseks kujunes ligikaudu üks miljon eurot millest 85 protsenti rahastati Euroopa Regionaalarengu fondi vahenditest ja 15 protsenti haigla omaosalusena.

Käesoleva aasta sügisel 55. juubelit tähistav Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskus on Eesti suurim statsionaarse taastusraviteenuse osutaja Eestis. Aastas ravitakse üle 2300 statsionaarse haigusjuhu. Haigla igapäevane töö on suunatud peamiselt selja- ja peaaju kahjustusega lastega ja täiskasvanutega tegelemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles