Iisraeli naised soovivad Nutumüüri ääres meestega võrdsed olla

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli naispolitseinik räägib Nutumüüri ääres palvemantleid ja - rihmu kandvate naistega.
Iisraeli naispolitseinik räägib Nutumüüri ääres palvemantleid ja - rihmu kandvate naistega. Foto: SCANPIX

Viis naist vahistati täna Jeruusalemma Nutumüüri ääres selliste religioossete rituaalide läbiviimise eest, mida traditsiooniliselt võivad teha vaid mehed, kirjutab BBC.

Nutumüüri ääres on naistel ja meestel eraldi sektsioonid palvetamiseks, ent naistel on keelatud rituaalide juhtimine ning rituaalsete esemete – palvemantlite ja -rihmade – kandmine.

Vahistatud naised kuuluvad liikumisse, mis soovib selle, 2003. aastal ka ülemkohtu kehtestatud keelu tühistamist.

Naised leiavad, et neil on meestega samaväärne õigus kanda rituaalseid esemeid ning juhtida rituaale Nutumüüri ääres.

Täna hommikul päikesetõusu ajal kogunes ligi 120 naist neile määratud alale palvetama. Kohal olnud BBC ajakirjaniku sõnul kandsid viis naist liikumisest Nutumüüri Naised värvilisi palvemantleid, palverihmu ja kipasid ehk pigimütse – esemeid, mida traditsiooniliselt kannavad ortodokssed juudi mehed.

Umbes sada meest hakkasid oma poolelt nende peale karjuma ja üks ultraortodoksne naine avas vihmavarju, millel olid kirjas neid naisi hukkamõistvad loosungid. Üks meestest süütas põlema ka Nutumüüri Naistele kuulunud palveraamatu. Nii loosungitega naine kui viimatimainitud mees vahistati samuti.

Rühmitus on kinnitanud, et peab iga kuu müüri ääres oma palveteenistust ning selle liikmeid on varemgi keeldudest üleastumise pärast vahistatud.

Kompromissina võidakse müüri äärde luua uus ala, kus oleks lubatud meestel ja naistel koos palvetamine ning naistel palvete eestvedamine.

Ettepaneku tegi Juudi Agentuuri esimees Natan Sharansky. Tegu on valitsuse poolt toetatud organisatsiooniga, mis aitab juudi rahval asuda elama Iisraeli.

«Üks Läänemüür ühele juudi rahvale,» ütles Sharansky, väljendades lootust, et kunagi saab müürist jälle juudi rahva ühtsuse sümbol.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahult oodatakse Sharansky ettepaneku kaalumist.

Ettepanek võib ärritada Iisraeli mõjuvõimsat ultraortodokssete juutide kogukonda ning sealseid moslemeid, kelle jumalateenistused toimuvad samuti Läänemüüri läheduses.

Nutumüüri ortodoksne rabi Shmuel Rabinowitz toetab ettepanekut uue palveala loomiseks.

«Ma tahan, et kõik palvetaksid vastavalt ortodokssetele juudi religiooniseadustele, aga ma ei sekku,» ütles ta. «Kui seda kõike saab Nutumüüri ääres teha, ilma et kellelegi liiga tehtaks ning see toob kompromissi ja rahu, siis ma ei ole vastu»

Nutumüüri Naiste jaoks on nende põhimissioon see, et naised saaksid müüri ääres kanda palvemantleid, palvetada ning lugeda üheskoos ette Toorat.

Nutumüür ehk Läänemüür on juutide kõige püham paik. See on roomlastest hävitamata jäänud osa juutide Teisest Templist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles