Colombia väed tapsid 15 rahuläbirääkimistelt lahkunud sissi

Copy
Rühmituse EMC võitleja seismas teel Corintos.
Rühmituse EMC võitleja seismas teel Corintos. Foto: Edwin Rodriguez/Scanpix

Colombia sõjavägi teatas neljapäeval, et nende sõdurid tapsid 15 valitsusega rahuläbirääkimistelt lahkunud sissirühmituse liiget.

«Veel kümmekond sissi sai haavata riigi lääneosas asuvas Cauca departemangus toimunud operatsiooni käigus, kus sissid tegelesid ulatusliku narkootikumide tootmisega,» seisis armee avalduses.

Sissid kuulusid võitlusrühma, mida juhtis Ivan Mordisco, kes lahkus rahuläbirääkimistelt eelmisel nädalal.

Mordisco seni juhitud rühmitus Keskpeastaap (Estado Mayor Central ehk EMC) on jagunenud kaheks. EMC ise on jäänuk praeguseks laialiläinud sissirühmitusest Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC).

Colombia valitsus teatas märtsis, et peatab vaherahu end sissirühmitusega EMC kolmes Vaikse ookeani rannikul asuvas departemangus, mis on kõik suured kokaiinitootmispiirkonnad. Valitsus viitas seejuures vasaksisside toime pandud vägivallale, mille seas põlisrahva vastu suunatud rünnakule, milles hukkus üks naine.

EMC lõi lahku rühmitusest FARC, kui see 2016. aastal valitsusega rahuleppe allkirjastas, kuid alustas siiski mullu kõnelusi president Gustavo Petro administratsiooniga.

Vasakpoolne Petro on alates 2022. aasta valimisest püüdnud teha lõppu kuus aastakümmet väldanud verevalamisele riigi julgeolekujõudude, sisside, parempoolsete paramilitaarsete rühmade ja narkojõukude vahel.

Presidendi rahuprotsessi on aga tabanud mitmed tagasilöögid ja inimõigusrühmituste sõnul on sissid kasutanud relvarahu oma mõjuvõimu laiendamiseks.

EMC koosneb umbes 3500 võitlejast ja kontrollib sõjaväeluure andmetel narkokaubanduse marsruute Ecuadori ja Venezuela piiril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles