Ansip: «ühe daami» küsimus ei tohiks takistada Ukraina ja ELi suhteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Andres Haabu / Postimees

Ukrainas visiidil viibiva peaministri Andrus Ansipi hinnangul ei tohiks «ühe daami» küsimus takistada Ukraina ja Euroopa Liidu (EL) suhete arengut.

Ansip on veendunud, et assotsiatsioonileping Ukraina ja ELi vahel õnnestub allkirjastada novembris Vilniuses toimuval idapartnerluse tippkohtumisel, teatas Ukraina valitsuse pressiteenistus.

«Usun, et Vilniuse idapartnerluse kohtumisel allkirjastatakse Ukraina ja ELi vaheline assotsiatsioonileping. On vale panna Ukraina ja Eesti ning Ukraina ja ELi vaheliste suhete tulevikku ühele kaardile, ühele daamile,» tsiteeris Ukraina valitsuse pressiteenistus Ansipit.

Ansip ütles ühisavalduses Ukraina peaministri Mõkola Azaroviga, et nende suhete arendamine on Ukraina ja ELi parimates huvides.

Euroopa ootab Kiievist positiivseid uudiseid seoses valikulise õigusemõistmise probleemiga ja eelkõige seoses endise peaministri Julia Tõmošenko ja endise siseministri Juri Lutsenko süüdimõistmisega. Ukraina president Viktor Janukovitš andis Lutsenkole 7. aprillil armu pärast seda, kui oli saanud taotluse Ukraina inimõiguste volinikult.

Ansip kommenteeris teemat ka ETV uudistesaates «Aktuaalne kaamera», kus ta rõhutas, et selektiivne kohtumõistmine ei ole kindlasti aktsepteeritav, kuid «me ei ole ju kõrvaltvaatajatena valmis ka ütlema, kas Julia Tõmošenko on süüdi või ei ole süüdi», vahendab ERR Uudised.

«Me teame, et ka mõned Eesti ettevõtjad on kannatanud sel ajal, kui tema oli peaminister, on teinud oma investeeringuid riigilt saadud litsentsi alusel ja järsku on Tõmošenko juhitud valitsus öelnud, et tegevus mingitel tegevusaladel on keelatud ja seetõttu on investeeringud olnud mõttetud, raha on lihtsalt kaotatud,» rääkis peaminister.

Seetõttu on Ansipi sõnul ka Eesti ettevõtjatel olnud Tõmošenko suhtes palju pretentsioone ja kuigi Eesti ei saa mitte mingil juhul aktsepteerida selektiivset kohtumõistmist opositsioonipoliitikute üle, pole õige ELi ja Ukraina suhteid ainult ühest isikust ja tema saatusest sõltuvusse panna.

«Meil on strateegiline huvi arendada suhteid, sealhulgas ka majandussuhteid ELi ja Ukraina vahel,» sõnas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles