Mart Laar: erakonnast ma välja ei astu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar riigikogus väljumas rahanduskomisjoni ruumidest.
Mart Laar riigikogus väljumas rahanduskomisjoni ruumidest. Foto: Andres Haabu

Eelmisel nädalal tegi president ettepaneku nimetada Eesti Panga nõukogu esimeheks Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) auesimehe Mart Laari, kes on lubanud ametisse nimetamise järel lahkuda riigikogust ja erakonnapoliitikast, kuid erakonnast ta välja astuda ei kavatse.

Laar ütles Postimehele, et ta ainuke staatus erakonnas on olla auesimees ning ta on kuulunud vaid ühte erakonda ja sellest ta ei loobu.

Opositsioon on pidanud Laari liiga poliitiliseks valikuks Eesti Panga nõukogu esimehe kohale. Laar ütles, et kui inimene on apoliitiline, kas teda on siis mõtet üldse kuhugi määrata?

Lisaks kahtleb opositsioon, kas insuldi üle elanud Laar saab keskpanga nõukogu esimehe ülesannetega hakkama.

«Peaasi, et inimese mõistus on selge,» ütles Laar. Ta märkis, et imelikuna tundub ühiskonna suutmatus jätkuvalt mitte rakendada inimesi, kellel on üks või teine puue. «Kasutamata on tohutu potentsiaal ja igal haigusel on omad head küljed.»

Täna arutas riigikogu rahanduskomisjon Laari nimetamist Eesti Panga nõukogu esimeheks, Laari sõnul olid komisjoni küsimused huvitavad, komisjon selleks hetkeks oma otsust ei olnud veel langetanud.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester ütles Postimehele, et komisjon otsustas saata kõnealuse eelnõu riigikogu suurde saali lõpphääletuseks järgmise nädala teisipäevaks.

Sesteri sõnul avaldas Laar komisjoni istungil valmisolekut kohtuda kõikide fraktsioonidega, samuti tuli arutlusele ka tema erakonda kuuluvus. «Laar ise selles probleemi ei näe. Ta on aktiivsest erakonnapoliitikast taandunud, ta kinnitas rahanduskomisjonile, et toetab ranget rahanduspoliitikat Euroopas. Eesti Panga Nõukogu esimehe kandidaat andis mõista, et otsustajatel peab olema julgust rasketel aegadel võtta vastu keerulisi otsuseid.»

President Toomas Hendrik Ilves esitas eelnõu, millega nimetatakse Laar keskpanga nõukogu esimeheks, riigikogule eelmisel teisipäeval. «Erakonnapoliitikast eemaletõmbunud Mart Laar, kahekordne peaminister ning Eesti edule aluse pannud majandusreformide üks autoreid, on visa ja tahtejõuline, õige inimene töötama euroalasse jõudnud Eesti keskpanga nõukogu esimehena,» ütles ta pressiteates.

Kui riigikogu otsustab presidendi ettepanekut toetada, lahkub Laar parlamendist ning asub uude ametisse 13. juunil. Riigikogus hakkab teda sel juhul asendama Andrus Saare, kes oli asendusliikmena parlamendis ka siis, kui Laar oli kaitseminister.

Eesti Panga nõukogu senise esimehe Jaan Männiku viieaastane ametiaeg lõpeb 12. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles