Paremerakonnad kiirustavad võimukõnelustega

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaa Rahvaliit.
Eestimaa Rahvaliit. Foto: .

Reformierakond ja IRL kutsuvad valitsusse Rahvaliitu, kelle kuut parlamendihäält vajab peaminister Andrus Ansip riigikogus soovitud eelarvekärpe läbiviimiseks kujul, mis hõlmab koondamishüvitiste vähendamist. Viimase vastu on olnud selgelt sotsid.





Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember ütles eile õhtul Postimehele, et juhul kui nad Ansipi valitsusse lähevad, on tegu uue valitsusega ning et Rahvaliit tahab kindlasti pidada sisulisi koalitsiooniläbirääkimisi, millel kaitsta oma põhimõtteid.



«Detailidest on ilmselgelt veel vara rääkida,» sõnas Lember vastuseks küsimusele, milliseid tingimusi nad esitavad vastukaaluks IRLi ja Reformierakonna soovile toetada nende varianti töölepinguseadusest.



Pärast Reformi, IRLi ja Rahvaliidu delegatsiooni esimest kohtumist laupäeval Toompea lossis võttis aga Rahvaliit kaheks päevaks aja maha ning koguneb teemat oma juhatuses arutama alles täna õhtul. Rahvaliidu juhtpoliitikute seas on neid, kes on valmis teatud tingimustel Ansipi valitsusse minema, et tõsta erakonna profiili ministrikohtadega. Samas leidub ka neid, kes usuvad, et parem oleks praegu vaesust ümber jagavast võimuliidust kõrvale jääda.



Rahvaliidu kõhklused ja soov põhjalikumaid kõnelusi pidada on muutnud nende toetust otsivate võimuliitlaste paari mõnevõrra närviliseks. Riigi suundumine pikemaajalisse sisepoliitilisse kriisi võtaks eelise, mis Ansipi valitsusel on seni Eesti stabiilsust hindavate rahvusvaheliste organisatsioonide silmis olnud.



Kõnelustele lähedal seisvaist allikaist on teada võimalik uute ministrikohtade variant Rahvaliidule: rahandusministriks saaks Aivar Sõerd, siseministri kohale aga kindel kandidaat veel puudub. Endine Rahvaliidu siseminister Margus Leivo on praeguseks erakonnast lahkunud. Praegu sotsidele kuuluv rahvastikuministri koht ilmselt kaotataks üldse.



Pühapäeval tegid sotsid võimupartneritele pakkumise, millega oleks võimalus töötajate koondamishüvitiste katteks töötukassast raha taotleda antud ka väikefirmadele. Hüvitised ise praegusega võrreldes ei muutuks.



Sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl saatis selle kompromissipakkumise e-postiga peaminister Ansipile ja IRLi esimehele Mart Laarile. Reformierakonna peasekretär Kristen Michal nimetas aga juba eile meediakanaleis ettepaneku sisu vastuvõetamatuks.



Samal ajal peab liitekohtadest kärisev valitsus tegelema edasi 2009. aasta eelarve kärpimisega, milleks koguneb praegune kabinet täna kell 17. Senine ajagraafik, kärpepaketi esitamine riigikogule nädala lõpul, on valitsuskriisis umbe jooksmas.



Hetkel suurimad vaidluskohad kärbetes ongi 1. juulist jõustuva töölepinguseaduse saatus ning sotsiaalministeeriumi 2,3 miljardi ja haridusministeeriumi 450 miljoni krooni suurune kärbe.



Sotsid lubasid minna ka täna kell 13 tavapärasele koalitsiooni eestseisuse koosolekule, kuid selle toimumisele eile kinnitust polnud. IRL arutab edasisi samme oma parlamendifraktsiooni koosolekul täna hommikul.



Sotside väljaviskamine valitsusest on taasiseseisvunud Eesti ajaloos alles teine omataoline juhtum. Esmakordselt leidis see aset Keskerakonnaga 1995. aastal, kui peaminister Tiit Vähi ei olnud nõus tsentriparteiga samas valitsuses jätkama. Toona esitas Vähi kogu valitsuse lahkumispalve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles