Ansip: ma ei pea vajalikuks Ukraina pressiteates öeldule tähelepanu pöörata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Peaminister Andrus Ansip ütles täna Berliinis koos Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga antud pressikonverentsil, et Ukraina õigussüsteemil on Euroopa õigusruumini veel palju arenguruumi. «Ühe daami» sõnavõttu Ansip ei kommenteerinud.

«Kas keegi võtab väita, et koostöö Ukrainaga peaks sõltuma vaid ühest küsimusest? Suhete spekter Ukrainaga on märksa laiem,» ütles peaminister. «On mitmeid koostöövaldkondi ning mitmetes valdkondades peab Ukraina ka reforme jätkama.»

Ukraina pressiteenistuse eelmisel nädalal vahendatud tsitaati, milles Ansip nimetas peaminister Tõmošenko vangistust «ühe daami» küsimuseks Ukraina-ELi suhetes, ei soovinud peaminister kommenteerida.

«Ma ei pea vajalikuks sellele tähelepanu pöörata. Meedia pole Ukraina visiidi vastu huvi tundnud,» ütles Ansip, kelle meelest on meedia kajastanud visiiti ühekülgselt.

Lisaks märkis ära, et Ukraina kaubavahetus ELiga on alates 2009. aastast kiirele kasvule pöördunud.

Tõmošenko-küsimus pole ainus Ukraina probleem

Seni on Euroopa Liidu seisukoht olnud, et enne endise peaministri Julia Tõmošenko vabastamist ei anna nõukogu allkirja Ukraina-ELi assotsiatsioonilepingule. Postimehe ajakirjaniku küsimusele, kuidas mõjutab Tõmošenko juhtum ELi- ja Ukraina-vaheliste suhete arengut, ütlesid nii Ansip kui ka Merkel, et soovivad anda Ukrainale võimaluse.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel: «Seda (allkirjastamist) ei saa nii ühekülgselt öelda. Vaatame kõigi eeltingimuste täitmist, sealhulgas inimõigusi ja demokraatlikke protseduure üldiselt, mis on eelduseks lepingule Ukrainaga. Tõmošenko teema - pole küsimustki - on üks, aga see pole ainuke teema. Soovime pakkuda Ukrainale võimalust ELile läheneda.»

Peaminister Ansip sõnas, et on Ukraina arengutel silma peal hoidnud ja olukord paraneb.

Olen seda meelt, et peame sõlmima lepingu Ukrainaga. Ukraina, nagu ka kõik teised Idapartnerluse riigid on meie jaoks olulised partnerid, aga kindlasti on Ukrainal veel pikk tee minna.

«Kindlasti Ukraina peab justiitsvaldkonnas tegema tublisid samme, et assotsiatsioonileping saaks alla kirjutatud. Käisin äsja Kiievis, kohtusin peaministri ja presidendiga ning mõlemad kinnitasid, et on tegemas ulatuslikke reforme. Paljud seadused on juba vastu võetud, mis oluliselt lähendavad Ukraina seadusandlust Euroopa Liidu standarditele, kuid pikk tee on veel minna,» ütles Ansip.

«Ilmselt on Ukrainale vajalik ka põhiseaduse muutmine. Tean, et uue konstitutsiooni versioon on juba esitatud. Olen seda meelt, et peame sõlmima lepingu Ukrainaga. Ukraina, nagu ka kõik teised Idapartnerluse riigid on meie jaoks olulised partnerid, aga kindlasti on Ukrainal veel pikk tee minna.»

2009. aastal eksportis Ukraina ELi 14 miljardi euro ulatuses, 2012 23,8 miljardi euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles