Volinik: palgalõhega diskrimineeritakse eriti emaks saanud naisi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Iga aastaga esitatakse soolise võrdõiguslikkuse voliniku kantseleile üha enam kaebusi soolise diskrimineerimise kohta palga maksmisel, peamiselt torkavad silma just juhtumid, kus ebavõrdselt koheldakse naisi seoses lapsevanemaks olemisega.

Kui 2010. aastal laekus palgas soolise diskrimineerimise kohta kaebusi 40, 2011. aastal 45, siis möödunud aastal juba 61.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepper märkis, et praktikas on olulisel kohal sellised juhtumid, kus naise ebavõrdne kohtlemine tasustamisel on aset leidnud seoses naise lapsevanemaks olemise või perekondlike kohustustega.

«Näiteks kahandatakse naise töötasu pärast lapsehoolduspuhkuselt naasmist või ei taga tööandja töötajale samaväärset tööd kui enne puhkust. Ka madalama järgu töö pakkumine pärast lapsepuhkust viib selleni, et naine kaotab palgas üksnes seetõttu, et ta on saanud emaks ning hoolitsenud lapse eest. See on seaduse silmis sooline diskrimineerimine,» ütles Sepper.  

Lähiaastatel on Sepperi sõnul eesmärk tõhustada diskrimineeritute õiguskaitset ning teisalt anda tööandjatele märku, et diskrimineerimine ei ole lubatud ning õiguste rikkumisega kaasnevad tõsised tagajärjed.

Ka ebavõrdse töötasustamise juhtumid on seotud just lapsehoolduspuhkusel viibimisega.

Juhtumite lahendamiseks kontakteerub Sepper tavaliselt väidetava diskrimineerijaga ning too viib oma tegevuse kooskõlla seadusega. Samuti võib volinik anda oma arvamuse, kas on toimunud diskrimineerimine ja avalikustab diskrimineerija nime. Veel võib volinik aidata inimesel pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse.

«Lähiajast on voliniku kantseleis mitu positiivset näidet, kus inimestele on hüvitatud diskrimineerimisega tekitatud kahju,» ütles Sepper, tuues esile näiteks PRIA kaasuse. Mitmes asjas on vaidlused pooleli. 

Lähiaastatel on Sepperi sõnul eesmärk tõhustada diskrimineeritute õiguskaitset ning teisalt anda tööandjatele märku, et diskrimineerimine ei ole lubatud ning õiguste rikkumisega kaasnevad tõsised tagajärjed.

«Juba alanud ettevõtmise raames tegutsetakse selle nimel, et tekiks kohtupraktikat soolise diskrimineerimise asjades. Selleks on volinikul võimalus ja tänu Norra kuningriigile rahalised vahendid korraldada õiguspoliitiliselt olulistes juhtumites õigusabi andmine, kohtusse pöördumine ning teha oma õiguste eest seismine kannatanule võimalikult lihtsaks ja odavaks,» lisas soolise võrdõiguslikkuse volinik.

Sepperi sõnul on tööandjad erinevad: «On tööandjaid, kes püüavad seadust järgida ning rikkumiste korral viivad oma praktika kooskõlla kehtiva õigusega. Kahjuks on ka teistsuguseid näiteid, sh avaliku sektori asutuste ja tuntud kaubamärkidega opereerivate suurfirmade seas, kes ei mõista oma eksimuste sisu ning ei soovi muuta oma personalipoliitikat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles