Vallaametnik rahastas narkoäri Hollandi ja Eesti vahel

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbiotsimiste käigus leiti lisaks narkootikumidele kolm relva.
Läbiotsimiste käigus leiti lisaks narkootikumidele kolm relva. Foto: Lõuna prefektuuri narkotalitus

Harjumaa Rae valla pikaaegne kõrge ametnik ja praegune Kiili vallavolikogu liige Erki peab rahvusvahelise narkoäri organiseerimise tõttu kaheksaks kuuks vangi minema.

Eile jõustunud Tartu maakohtu otsus rahvusvahelise narkokuriteo kriminaalasjas on pealtnäha üks paljudest sarnastest. Ent loo keskmes olevad persoonid ja kuriteo asjaolud teevad sellest siiski mitmes mõttes erakordse loo.

Lõuna prefektuuri narkotalituse ja ringkonnaprokuratuuri jaoks hakkas see lugu hargnema mullu septembris Tartus. Politsei sai infot, et keegi Sander (22) võib tegeleda uimastite müügiga. Ka alaealisi klientidena mitte ära põlanud mehelt sai marihuaanat osta nii Tartus kui Elvas.

10. septembril jälgis politsei neid huvitanud narkotehingut Tartus Lääne tänaval. Selle käigus vahetas omanikku ligi 800 grammi marihuaanat. Edukat «äri» sõideti alkoholi ja kokaiiniga varustatuna tähistama Dorpati hotelli, kus üüriti tuba. Samas numbritoas politsei narkokaupmehi kinnipidamisega üllataski.

Selgus, et marihuaana oli Tartusse toimetanud tallinlane Jakob. Kauba vastuvõtjateks olid Markku (22) ning viimase alaealine, 17-aastane pruut, kes said tehinguks vajaliku 6550 eurot Sanderi käest. See raha leiti Dorpatis Kraviku juurest ümbrikust.

Nüüd asus politsei selgitama, kuidas varem pealtnäha seadusekuulekad noorukid uimastiärisse üldse sattusid. Arvestades, et ainsana oli seltskonnast varem seadusega pahandusi Jakobil, keda on karistatud narkojoobes auto juhtimise eest, tundus see ebaloogiline.

Selgus, et Jaokob oli viimaste kuude jooksul käinud koguni kolmel korral autoga välismaal. Tema reisikaaslaseks oli kümmekond aastat vanem Erki N. (35). Mees, kelle taust muudabki selle loo erakordseks.

Erki on nimelt kauaaegne Rae valla kõrge ametnik. Juhtinud seal suurvalla seisukohalt üliolulist arengu- ja planeerimisosakonda. Tallinna külje all asuv Rae vald on Eesti üks jõukamaid omavalitsusi.

Erasektoris tegev Erki on praegu avaliku võimuga seotud vaid oma kodukoha Kiili valla kaudu. Nimelt kuulub ta sealsesse volikokku. Et Erkil oli otsene side arvatava uimastite maaletoojaga, kutsus politsei mehe ülekuulamisele. Selle vestlusega said uurijate jaoks paika viimasedki kuriteoga seotud detailid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles