Maa-ametil valmis uus versioon Eesti digitaalsest põhikaardist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment uuest digitaalsest põhikaardist.
Fragment uuest digitaalsest põhikaardist. Foto: Maa-amet

Maa-ametis valmis Eesti digitaalse põhikaardi uus versioon, kus Eesti territoorium on esmakordselt kaetud samakõrgusjoonte ja kõrguspunktidega. 

Ametis valminud kaardil kujutatakse esmakordselt kogu Eestimaa ulatuses aerolaserskaneerimise (LIDAR) algandmetest loodud samakõrgusjooni ja iseloomulikke kõrguspunkte ning kõrguste paremaks visuaalseks tajumiseks ka reljeefvarjutust.

Samakõrgusjooned on kujutatud 2,5 meetrise vahega, kaardile on alles jäetud 181 000 kõrguspunkti, mis iseloomustavad muhkude kõrgemaid tippe ja lohkude madalamaid kohti. Lisandunud on umbes 3000 kohanime (loodusnime) ning parandusteringi on läbinud maaüksuste nimed.

Samakõrgusjooned ja kõrguspunktid on abiks mitmesuguste keskkonnamõjude, nagu üleujutuspiirkondade, hindamisel.

Uuenenud on ka kaardi kujundus – see on mahedamates toonides ning pinnavormide esiletoomiseks on kasutatud reljeefivarjutust.

Eesti põhikaart on kõige detailsem kogu Eesti territooriumi kattev kaart, mis luuakse kogu Eesti ulatuses igal aastal uuesti ning mida aluskaardina kasutab Eesti avalik sektor. Eesti põhikaarti saab näha maa-ameti kaardiserveris. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles