Uuring: Eesti ettevõtetel on toiduvarusid seitsmeks nädalaks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti toidutootmis- ja kaubandusettevõtetel on piisavalt suured toiduvarud, et Eesti elanikele jätkuks täiendava tootmiseta toitu 6-7 nädalaks, selgub täna põllumajandusministeeriumis tutvustatud uuringust.

«Uuringu tulemused kinnitavad, et Eesti saaks ka väga raskes olukorras oma elanike toitmisega hakkama,» ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Toiduainete osas on ettevõtete olemasolevad laovarud piisavalt suured, et ilma täiendava tootmiseta jätkuks toitu 6–7 nädalaks, lisaks elanike endi ja riiklikud toiduvarud. Tavapäraselt toodavad uuringus osalenud ettevõtted kuni kaks korda rohkem päevasest minimaalsest toiduainete vajadusest.

Riskikohtadena näevad ettevõtted elektri ja kütuse kättesaadavuse tagamist. «Näiteks katkestavad kuni seitsmepäevase elektrikatkestuse ajal tegevuse kuni 43 protsenti kaubandusettevõtetest ja kuni 55 protsenti tootmisettevõtetest. Kütust jätkuks kolmandikul kaupmeestest ja pooltel tootjatel 5–8 päevaks – tankimisvõimaluse puudumisel võib tekkida probleeme toidu transportimisega,» rääkis Eesti Uuringukeskus OÜ projektijuht Jon Ender.

Vabatahtlikult on hädaolukorras valmis toitu tasuta ära andma pooled toidutootmisettevõtted ja üle 60 protsendi kaubandusettevõtetest. Hinnanguliselt 46 protsenti tootmisettevõtetest saaksid hädaolukorras toiduainete tasuta ära andmise korral oma tegevuse ümber korraldada, mõned ettevõtted saavad vajadusel tootmisvõimsust ka tõsta, et oleks võimalik teostada ka tavapäraseid tarneid klientidele.

Uuringus osales 400 ettevõtet, neist 240 toiduainete ja mittealkohoolsete jookide tootjad ja 160 vastavad kaubandusettevõtted.

Põllumajandusministeeriumi tellimusel viis uuringu läbi OÜ Eesti Uuringukeskus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles