Vallaametnik peab linnuvaatleja fotosid ebaseaduslikuks jälitustegevuseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Linnuvaatleja Mati Martinsoni sõnul lubas Torgu valla ehitus- ja maanõunik Tiia Kluge ta kohtusse kaevata, kui ta ei võta maha internetti Sõrve linnujaama päevaraamatusse üles pandud pilte rootslaste suvilakrundile viiva juurdepääsutee rajamisest.

«Tiia Kluge käis esmaspäeval teeehitusega tutvumas. Ebaseaduslik teeehitus jätkus Torgu valla esindaja heakskiidul, sest ehitustegevust ei peatatud,» ütles Martinson ajalehele Meie Maa.

Pool tundi hiljem jõudis kohale keskkonnainspektsioon, kes ehituse seisma pani ja alustas ehituskeelualas ilma ehitusloata tee ehitamise asjus väärteomenetlust. Mati Martinson jäädvustas Põhjakaare kinnistul toimuva ja sinna viiva tulevase juurdepääsutee rajamise fotoaparaadiga ning pani samal päeval pildid üles Sõrve linnujaama päevaraamatusse. Ühel fotol on näha ka Torgu valla ehitus- ja maanõunik Tiia Kluge.

Teisipäeval helistas Kluge Mati Martinsonile ja käskis pildid maha võtta. «Tegemist olevat ebaseadusliku jälitustegevusega, kui ma teen tornist pilti ja tema kaugelt peale jääb. Küsisin, kas kõik pildid tuleb maha võtta. Ta ütles, et jah, kõik,» rääkis Martinson Meie Maale. «Kahjuks ei saa ma seda teha, kuna pildid said pandud selleks, et avalikkus saaks teada ebaseaduslikust teeehitusest ehituskeelualas. Lisaks on tegemist loodusväärtusliku alaga koos kaitsealuste liikidega ja planeeritava muinsuskaitsetsooniga kahuripatareide ning kaitsekraavidega,» lisas Martinson.

Linnuvaatlejad, sealhulgas ka Mati Martinson, kasutavad pildistamiseks endist piirivalvetorni. Fotod, millel on näha tee rajamine, tegi Martinson just tornist. Hiljem, kui keskkonnainspektorid kohale tulid, laskus Martinson tornist alla ja pildistas ka lähemalt. «Tegin fotosid täiesti avalikult avalikus looduses, mitte peidus olles,» ei saanud Martinson aru.

Torgu valla ehitus- ja maanõunik Tiia Kluge lubas küsimusele, miks ta peab Martinsoni tegevust ebaseaduslikuks jälitustegevuseks, vastata pärast seda, kui on Martinsonile ise helistanud ja temaga rääkinud.

Ebaseaduslikule jälitustegevusele viitas Kluge teisipäeval ka telefonivestluses ajakirjanikuga, ent palus küsimused saata meiliga. Hiljem teatas ta, et ei jõua nendele sel nädalal vastata.

Linnuvaatleja Mati Martinson on aga vahejuhtumi tõttu nördinud. «Nüüd tuleb välja, et ehituskeelu- ja looduskaitseliste väärtustega alas on ebaseaduslikust tee-ehitusest üldsusele teada andmine ja keskkonnainspektsiooni kohalekutsumine suurem kuritegu kui ehitustegevus ise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles