Linnuga kokku põrganud NATO hävitaja seisab Tallinna lennuväljal

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitajate F-16 ülelend.
Hävitajate F-16 ülelend. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tallinnas maandus täna kaks Balti riikide õhuruumi valvavat Taani hävitajat F-16, millest üks sai linnuga kokkupõrkel kannatada ja seisab praegu Tallinna lennuväljal.

Kaitseväe peastaabi teatel põrkas üks hävitaja treeninglennu käigus Eesti õhuruumis kokku linnuga, misjärel muutsid hävitajad oma lennuplaani ja maandusid Tallinna lennuväljal. Hävitaja kontrollimisel leiti, et lennuki mootor sai linnuga kokkupõrkel vigastada. Lennuki parandustööd on plaanis läbi viia lähipäevil.

Taani kontingendi ülema Leedu Šiauliai õhuväebaasis major Morten Hassoe sõnul on hävitajad lindudega kokku põrganud ka varem ning lennukimeeskondadel on taoliste olukordadega toimetulekuks kogemusi.

Viga saanud lennuk asendati varulennukiga, mistõttu jätkub õhuruumi turvamine täie võimekusega. Õhuvägi on koos Vahipataljoniga korraldanud Taani lennuki valve Tallinna lennuväljal.

Tallinna lennujaama kommunikatsioonijuht Lauri Linnamäe ütles Postimehele, et viga saanud lennuk toimetatakse esialgu angaari. Tema sõnul on juba kohale jõudnud ka NATO transpordilennuk, millega viiakse hävitaja ilmselt edasi remonti.

Linnamäe lisas, et hävitajad tegid nii Tallinnas kui Ämaris tavapärast treeninglendu ning nende siinviibimine ei olnud seotud Afganistani presidendi visiidiga.

Taani hävitajad F-16 valvavad Eesti õhuruumi alates jaanuari algusest aprilli lõpuni. Juba homme võtab taanlastelt Balti õhuruumi turvamise üle Prantsuse õhuvägi, kes osaleb õhuturbemissioonil hävitajatega Mirage 2000 neljandat korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles