Kuus saadikut pöördus uue jahiseaduse pärast presidendi poole

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuus opositsiooni kuuluvat riigikogu saadikut pöördus täna presidendi poole palvega mitte välja kuulutada aprilli lõpus vastu võetud uut jahiseadust.

Sotsiaaldemokraadid Kalev Kotkas, Kalvi Kõva, Karel Rüütli, Rein Randver ja Tiit Tammsaar ning demokraatide ühendusse kuuluv Lembit Kaljuvee märkisid presidendile saadetud 16-leheküljelises kirjas, et uus jahiseadus sisaldab täiesti uusi ja isegi pöördelisi lähenemisi.

Nii loobutakse nende sõnul seni kehtinud jahinduse korralduse põhimõtetest ning minnakse üle kontseptuaalselt uuele süsteemile, milles riik distantseerib end suurel määral jahinduse korraldamisest ning järelevalve teostamisest, andes näiteks ulukite küttimismahtude ja -struktuuri üle otsustamise maaomanikele ja jahimeestele.

Samuti pannakse jahipiirkonna kasutaja varaliselt vastutama uluksõraliste poolt maaomanikele tekitatud kahjude eest ning seda sõltumata tema süüst, märkisid nad ning avaldasid arvamust, et teatud osas on seadus põhiseadusega vastuolus ja tuleb jätta välja kuulutamata.

Riigikogu võttis viis aastat ette valmistatud ja palju eriarvamusi tekitanud uue jahiseaduse napi häälteenamusega vastu 25. aprillil.  Seaduse poolt hääletas 45 võimuliitu kuuluvat riigikogu liiget ning selle vastu oli 39 opositsioonisaadikut.

Kui president seaduse välja kuulutab, jõustub see 1. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles