Põhja-Korea: USA-Lõuna-Korea tippkohtumine on eelmäng sõjale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama and Lõuna-Korea president Park Geun-hye  lõpetavad pressikonverentsi Valges Majas.
USA president Barack Obama and Lõuna-Korea president Park Geun-hye lõpetavad pressikonverentsi Valges Majas. Foto: Reuters / Scanpix

USA ja Lõuna-Korea tippkohtumine on eelmäng sõjale Pyongyangi vastu, teatas Korea rahumeelse taasühinemise komitee reedel.


Komitee kõneisik nimetas Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye Ühendriikide-visiiti põlastusväärseks lipitsemiseks, mille eesmärk on oma isandale heameelt teha.

USA president Barack Obama ja Park hoiatasid teisipäeval Põhja-Koread tuumaprovokatsioonide eest. Riigijuhid kinnitasid valmisolekut dialoogiks kommunistliku riigiga, kui viimane astub samme tuumadesarmeerimise suunas.

Obama teatas, et Ühendriigid ei kavatse Pyongyangi provokatiivset käitumist premeerida. «Kui Põhja-Korea lootis provokatsioonidega Washingtoni ja Souli vahele kiilu lüüa ning hiljutise tegevusega enda vastu lugupidamist äratada, saame praegu öelda, et Pyongyangi vastavad katsed kukkusid taas kord läbi,» lausus USA riigipea.

Taasühinemise komitee esindaja sõnul jälgib Pyongyang kannatlikult, kas Park muudab oma vaenulikku positsiooni Põhja-Korea suhtes.

Olukord Korea poolsaarel pingestus järsult veebruaris pärast Põhja-Korea kolmandat tuumakatsetust. Viimastel nädalatel on Pyongyang ähvardanud naaberriike ja USAd korduvalt raketilöökide ja tuumasõjaga, reageerides nõnda 50 päeva kestnud USA ja Lõuna-Korea iga-aastastele ühisõppustele.

Põhja-Korea armee ähvardas ka teisipäeval kohe vastulöögiga, kui Lõuna-Korea ja Ühendriigid äsja alanud mereväeõppuste ajal peaks vaidlusaluse merepiiri lähedal kas või üks mürsk kukkuma Põhja-Korea poolele.

Lõuna-Korea ja USA korraldavad viie päeva jooksul, kuni reedeni, ühised mereväeõppused, mille raames harjutatakse kahe Korea vaidlusaluse merepiiri lähedal tegutsemist allveelaevade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles