New York astus sammu ummikute vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees istub suletud Broad­wayl.
Mees istub suletud Broad­wayl. Foto: Reuters / Scanpix

Alates pühapäevast on New Yorgi kuulus ja ummikute poolest tuntud Times Square jalakäijasõbralik paik.


Nimelt keelas New Yorgi linnapea autoliikluse osal Broadwayl, nii et kaks sellel asuvat väljakut, Times Square ja Herald Square jäävad jalakäijatele.



Linnaametnike sõnul vähendab liikluspiirang õhu­saastet ja õnnetusi ning parandab liiklusvoogu alal, mida newyorklased nimetavad «kogu maailma ristteeks». Muu hulgas suunati ümber ka bussiliiklus.



Vastakad meelolud


Linnapea Michael Bloombergi hinnangul tähendab ummikute poolest tuntud New Yorgi ühe sümboli liikluse ümberkorraldamine, et jalakäijad võtavad selles kohas võimust.



Transpordiameti jaoks on väljakute sulgemine osa plaanidest muuta linn rohkem elamisväärseks. «See on hea liikluskorraldusele ja ärimeestele ning me arvame, et see saab olema väga lõbus,» kommenteeris linna transpordi eest vastutav Janet Sadik-Khan eelmisel nädalal, vahendas BBC.



Kõik polnud pärast tänavate järkjärgulist sulgemist sugugi vaimustuses. «Kellelegi ei meeldi see. Näete seda ummikut? Ma vihkan seda,» teatas taksojuht Ben Stevens ajalehe New York Times vahendusel.



Õnnelikud jalakäijad


Samal ajal rõõmustasid endised newyorklased võimaluse üle vabalt jalutada. «Ma elasin siin 15 aastat ja see oli autodele suletud ainult aastavahetusel,» kommenteeris Paul Ziemer, kes tuli spetsiaalselt jalakäijatele avatud tänavaid vaatama koos naise ja väikse lapsega. Ziemer ütles New York Timesile, et aastavahetus, kui väljakul on suur pidu, pole just parim aeg väikelapsega jalutama minna.



Sadik-Khani sõnul on linnavalitsusel plaanis tähelepanelikult jälgida, kuidas liikluse ümberkorraldamine linlastele mõjub. «See on imetlusväärne, kui kiiresti inimesed tänavatele tulevad, kui need sulgeda,» ütles Sadik-Khan pühapäeval, kui tänavaid sulgema hakati.



Esialgu pole teada, kas autod jäävad igaveseks Times Square’ilt eemale, kuid linnavalitsuse sõnul kehtib otsus vähemalt aasta lõpuni. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles