Jurist: Reformierakonna sisevalimised võivad olla seadusega vastuolus

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alari Rammo
Alari Rammo Foto: Erakogu

Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu jurist Alari Rammo leiab, et  Reformierakonna poolt juhtuorganite valimisel kasutatav elektrooniline hääletamine ja valmisõiguse sidumine liikmemaksu tasumisega võivad olla seadusevastased, vahendab ERR uudised ERRi raadiouudiseid.

«Erinevalt äriseadustikust mittetulundusühingute seadus elektroonilist hääletamist ei reguleerigi, tõenäoliselt just liikmete huvide kaitsmiseks, et kõigil oleksid võrdsed võimalused koosolekutel osaleda kutsutaksegi seda koosolekuks, mis tuleb kokku kutsuda, inimesed tulevad ühte ruumi ja kinnitavad ka oma allkirjaga seda, et nad osalesid seal koosolekul, välja arvatud juhul, kui kõik liikmed hääletavad otsuse poolt kirjalikult,» selgitas Rammo.

Alari Rammo hinnangul pole seaduslik ka liikmemaksu mitte tasunud liikmete valimisõiguse piiramine, nii nagu seda teeb Reformierakond. «Seadus ütleb selgelt, et igal liikmel on üks hääl ja iga liige võib osaleda üldkoosolekul ja kui tahta piirata liikme õigust üldkoosolekul hääletada, näiteks selle kaudu, et ta ei ole liikmemaksu maksnud, tuleks ta ka eelnevalt erakonnast välja arvata,» lisas Rammo.

Reformierakond on ainus Eesti erakond, kes kasutab juhtiorganite valimisel traditsioonilise üldkoosolekul hääletamise kõrval elektroonilist hääletussüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles