Viljandimaa arendusjuht tunnistas hääletuspettuse üles

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Kukk
Ott Kukk Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Reformierakonna Viljandi maakonnaorganisatsiooni arendusjuht Ott Kukk tunnistas üles erakonna sisevalimistel häältega manipuleerimise.

Erakonna peakontoris selgitusi andmas käinud Kukk ütles Postimehele, et palub oma erakonnakaaslastelt vabandust, et sedasi käitus. «Vedasin alt oma tööandjad ja oma maakonda,» lausus ta.

Kukk märkis, et kui üldse püüda oma tegu selgitada, siis oli põhjuseks inimlik ajapuudus. «Maakonnas oli maililistides juttu, et püüame ikka ise olla ka tublid ja võimalikult paljud inimesed hääletama saada. Nägin, et see ei õnnestu ja püüdsin nii oma tööd kiiremini teha. See oli viga ja mul on väga kahju,» ütles ta.

Ta lisas, et annab kõik vajalikud andmed erakonna sisevalimispettuste uurimiseks loodud töörühmale ja loodab, et tema siirast vabandust võetakse arvesse. «Kinnitan ka avalikult, et seda ei palunud mul teha ei minu tööandja ega nõudnud ükski kandidaat,» ütles Kukk.

Kui keskpäeval rääkis Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil kahest uuest Viljandimaal ilmnenud pettusejuhtumist, siis praeguseks on kahtlasi juhtumeid avastatud juba 11. Kukk on üles tunnistanud nelja inimese häälega manipuleerimise. Partei töörühma juhi, riigikogu liikme Väino Linde sõnul kontrollitakse veel vähemalt seitsme hääletaja andmeid ja osalust sisevalimistel.

Linde ütles Postimehele, et arendusjuhi selgituste kohaselt hääletas ta võõraste häältega päris mitme, vähemalt viie-kuue kandidaadi poolt. «Selles mõttes see muster ei kattu päris üks-üheselt sellega, mis oli Lääne-Virumaal,» lausus ta ja lisas, et praegustel andmetel ei kaasnenud seekordse hääletuspettusega ka liikmemaksude maksmist.

Tema sõnul ei ühendagi neid inimesi, kelle eest arendusjuht oli nende teadmata hääletanud, esmapilgul mitte midagi. «See mind üllataski, et ei olnud nagu Lääne-Virumaa muster, kus inimesed olid enam-vähem ühes vanusegrupis. Siin seda esmapilgul ei kohanud, aga töö alles käib,» ütles ta.

Linde sõnul näib, et Kukk läks kergema vastupanu teed selle asemel, et võtta inimestega ühendust. «Tundubki, et Viljandimaa arendusjuht on lihtsalt läinud kergema vastupanu teed, mis muidugi ei õigusta tema käitumist mitte raasugi,» märkis ta.

Linde ei välistanud võimalust, et samuti nagu Lääne-Virumaa pettustega seostatud inimesed saadetakse ka Kukk erakonna aukohtusse. Peale erakonnast lahkumise või väljaheitmise ootab teda väga suure tõenäosusega ka arendusjuhi töö kaotus.

Linde lisas, et Viljandi maakonnaorganisatsiooni juhi, riigikogu liikme Kalle Jentsi võimalikku seotust pettustega ei ole tuvastatud. «Täna saan öelda, et kuni meil pole vastupidiseid andmeid, saame asja käsitleda nii, et Jentsil seos puudub,» lausus ta.

Tema sõnul jätkab erakonna töörühm Viljandimaa pettusejuhtumitega tööd homme pärastlõunal. Viljandimaalt pärit riigikogu liige Peep Aru on end seejuures töögrupi arutelust taandanud.

Lisaks Viljandimaa juhtumitele on endiselt üleval üks kahtlustus ka Võrumaal. «Ma kinnitan, et iga kahtlustust kontrollitakse ja petturitel Reformierakonnas kohta ei ole,» ütles erakonna esimees Andrus Ansip täna keskpäeval valitsuse pressikonverentsil.

Peasekretär Martin Kukk ütles Postimehele, et olukorras, kus kaks arendusjuhti on hääletamispettuse üles tunnistanud, on praeguseks vesteldud juba ka kõigi teiste partei arendusjuhtidega üle Eesti.

Eile heitis Reformierakonna juhatus maine kahjustamise pärast parteist välja aastaid Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juhtinud eurosaadik Kristiina Ojulandi, kes aukohtu hinnangul organiseeris petuskeemi Lääne-Virumaal. Sisevalimistel häältega manipuleerimise üles tunnistanud Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik astus parteist välja omal soovil vahetult enne juhatuse kogunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles