Viljandimaal tuvastati 24 hääletuspettuse juhtumit

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna sisevalimispettuseid uuriva töörühma juhi Väino Linde sõnul on Viljandimaal kinnitust leidnud üle 20 juhtumi, kus erakonna arendusjuht on liikmete teadmata nende eest sisevalimistel hääletanud.

Linde ütles Postimehele, et kui eelmisel nädalal tunnistas Viljandi maakonnaorganisatsiooni arendusjuht Ott Kukk nelja inimese eest hääletamist, siis praeguseks on kinnitust leidnud 24 sellist juhtumit. Rohkem pettusekahtlusi töörühmal tema sõnul ei ole.

Linde sõnul põhjendas Kukk oma tegu sooviga tõsta tänavustel juhatuse valimistel maakonna valimisaktiivsust. Hääli andis arendusjuht tema sõnul mitte ühele, vaid mitmele kandidaadile ning samuti ei kaasnenud seekordse valimispettusega hääletajate eest liikmemaksu maksmist.

Linde tõi esile, et ka maakonnaorganisatsiooni juht on kutsunud erakonna meililistis toetama erinevaid kandidaate. «Nii et ei saa öelda, et Viljandimaal oleks olnud sellist tandemitööd nagu Lääne-Virus,» lausus ta.

Kukk märkis erakonnale esitatud seletuskirjas, et korraldas valimispettuse Viljandimaal ise. «Kui püüda seda üldse selgitada, siis oli selleks lihtsalt inimlik ajapuudus. Maakonna meililistides kutsusime inimesi hääletama, kuid nähes, et see mul ei õnnestu, püüdsin oma tööd kiiremini teha. See oli viga ja mul on väga kahju,» ütles ta.

Kukk lisas, et hääletas erakonna sisevõrgus 24 inimese eest paroolidega, mille oli saatnud oma meiliaadressile. «Teiste eest hääletamise peale tulin ise. Keegi mind selleks ei sundinud ega andnud mingeid käsklusi ega suuniseid. Tegin seda üksi,» lausus ta.

Kukk teatas juba reedel, et lahkub erakonna maine kahjustamise pärast omal soovil parteist, ning Reformierakonna peasekretäri kinnitusel kaotab mees ka arendusjuhi töö.

Lisaks 24 rikkumisele Viljandimaal on töörühm tuvastanud 39 pettusejuhtumit Lääne-Viru ja kaheksa Võru maakonnas. Linde sõnul on seega kokku manipuleeritud 4,75 protsendiga tänavustel sisevalimistel antud häältest.

Samas juhtis ta tähelepanu, et Lääne-Virumaa ning ka osa Võrumaa häältest läksid eelmisel nädalal parteist välja heidetud eurosaadik Kristiina Ojulandile, ning märkis, et seega on manipuleeritud 2,1 protsendi praegusele juhatusele antud häältega. «See teadmine mõnevõrra rahustas meid,» ütles ta.

Reformierakonna teatel anti partei tänavustel sisevalimistel kokku 1494 häält.

Pettusejuhtumeid uurinud töörühm koostab oma tegevusest lõppraporti, mida arutab laupäeval erakorraliselt kogunev erakonna volikogu. Linde sõnul teeb töörühm volikogule oma ettepanekud, kuidas sisehääletuste korda muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles