Aaviksoo: vaikiv ja leviv sallivus akadeemilise varguse suhtes teeb muret

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo. Foto: Heiki Rebane/BNS

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ütles IT Kolledži juhtumit kommenteerides, et akadeemiline petturlus kõrgkoolides on häbiväärne probleem, mille üha laiem levik on murettekitav.

«Eelkõige peavad üliõpilased nõudma ülikoolilt tugevat õppetaset ning kaastudengitelt eetilist käitumist,» ütles Aaviksoo. «Akadeemiline petturlus oma erinevates vormides on ju üks kõrgkoolide häbiväärsemaid probleeme.»

«Muret teeb vaikiv ja leviv sallivus sellise akadeemilise varguse suhtes. Seetõttu pole küsimus üksikus juhtumis, vaid negatiivsetes tendentsides, millest pole sugugi piisavalt avatult räägitud,» jätkas ta.

Minister lisas, et üliõpilase õigused peavad loomulikult kaitstud olema – ta peab saama oma tulemusi apelleerida ning ülikool peab garanteerima, et seal antav haridus oleks väärt kõrghariduse nime.

«On igati tervitatav, et Peeter Lorents selja sirgeks lõi ja andis meile võimaluse selle probleemiga tegeleda,» leidis Aaviksoo. «Loodan, et kõik akadeemilised kolleegid-rektorid Eesti kõrgkoolidest vaatavad ausalt peeglisse ja püüavad uue õppeaasta alguseks sõnastada oma seisukohad ja tegevuskavad selle kõrghariduse avalikku usaldust õõnestava küsimuse lahendamiseks.»

Postimees kirjutas eile, et kevadisel eksamil 135 tudengit läbi kukutanud IT Kolledži õppejõud Peeter Lorents astus enda sõnul otsustavalt välja üha enam lokkava tendentsi vastu, et üliõpilased püüavad õpinguid läbida ainult mahakirjutamiste ja pettuste teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles