Tasulisele operatsioonile haigekassa raha eest

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 4000 tööandjat on küll haigekassas isikuid kindlustanud, kuid ei ole neile väljamakseid teinud.
Ligi 4000 tööandjat on küll haigekassas isikuid kindlustanud, kuid ei ole neile väljamakseid teinud. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Kui patsientide piiriülene vaba liikumine laieneb ka riigisiseseks, pääsevad inimesed järjekorrast kiiremini ravile nii Eestis kui ka Lätis.
 

Sügisest võib koos Euroopa ravituru avanemisega tekkida esialgu vaid põlve- ja puusaliigese operatsioonide puhul võimalus ka koduriigis pääseda järjekorrast varem operatsioonile oma raha eest, mille haigekassa hiljem kompenseerib.

25. oktoobrist avaneb võimalus minna tasulisele ravile teise Euroopa Liidu liikmesriiki ning koduriigi ravikindlustus tasub tehtud ravi eest. See tähendab, et minnes Lätti või Saksamaale näiteks tasulisele puusaliigese vahetamise operatsioonile, tuleb esialgu kogu ravi oma taskust kinni maksta, aga poole aasta pärast maksab Eesti haigekassa oma hinnakirja järgi operatsiooniraha inimesele tagasi. Läti puhul tähendab see, et saab tasuta operatsiooni, kuid Saksamaal tehtud kallima operatsiooni eest jääb hinnavahe inimese enda kanda.

Võimalus Eestis valida

See võimalus tekitab ebavõrdse olukorra neile, kes end Eestis järjekorrast ette ostavad ning oma raha eest kiiremini opereerida lasevad.

Sotsiaalministeeriumis juba pikalt ettevalmistavate patsiendiseaduse muudatuste sekka on juuli alguses lisandunud võimalus ministri määrusega nimetatud erialadel laiendada patsientide piiriülest õigust ka riigi sees.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiu asekantsleri Ivi Normeti sõnul tegi selle ettepaneku eratervishoiuasutuste liit. «Patsiendil võiks tekkida võimalus minna ka Eestis enda valitud tervishoiuteenuse osutaja juurde, maksta ise teenuse eest ning saada hiljem sarnaselt Euroopa Komisjoni ja Nõukogu direktiivi raames tekkinud õigusega kompensatsiooni haigekassa hinnakirja järgi,» ütles Normet.

Ta täpsustas, et selline õigus tekib vaid neil patsientidel, kes tasuvad ise operatsiooni eest ja taotlevad hiljem haigekassalt raha tagasi. Sotsiaalminister Taavi Rõivase sõnul katsetatakse alguses paari erialaga, tõenäoliselt põlve- ja puusaliigese vahetamise operatsiooniga.

Eratervishoiuasutuste liidu juhatuse liikme Andrus Loogi sõnul oleks sellise võimaluse välistamine ühtviisi karuteene nii Eesti erahaiglatele kui ka riigihaiglatele, sest osa ravikindlustusraha hakkaks liikuma riigist välja, näiteks Läti tervishoidu.

Loog lisas, et ettepanek oli alguses tunduvalt mahukam. «Soovisime sellise muudatuse rakendada kogu haiglaravile, mitte ainult mõnele üksikule erialale,» lausus Loog.

«Lätis on suhteliselt heal tasemel ortopeediakliinikud ja seal on nende operatsioonide hinnad madalamad, mistõttu selle asemel, et Eestis järjekorras oodata, võivad Lõuna-Eesti patsiendid eelistada Riia kliinikuid, sest tasulise operatsiooni eest võib hiljem Eesti haigekassalt raha täies mahus tagasi küsida,» rääkis Loog.

Loogi sõnul me ei tea veel, kui agressiivselt Läti ja Leedu tervishoiuasutused ravituru avanedes Eestisse tulevad. «Lätlased otsivad juba Eestist patsiente,» sõnas ta. «On selge, et ravituru avanemisega raviasutuste konkurents suureneb.»

Loog nimetas, et ravikindlustusega liitujaid on Eestis siiani koheldud ebavõrdselt, mida seadusemuudatus leevendaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles