Sinimägedes toimub traditsiooniline sõjaveteranide kokkutulek

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grenaderimäe memoriaal
Grenaderimäe memoriaal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ida-Virumaal Vaivara vallas Grenaderimäel toimub laupäeval 20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide iga-aastane kokkutulek, kus mälestatakse Sinimägede lahingutes langenud sõdureid.

Sinimägede lahingute 69. aastapäevale pühendatud kokkutulek algab kell 11 Eesti hümni laulmisega. Mälestusteenistuse järel asetatakse Grenaderimäe memoriaalile ja hukkunud punaarmeelaste mälestustähisele pärjad.

Sellele järgnevad sõnavõtud ning sõdurilõuna vabadusvõitlejaile. Üritus lõpeb sõdurilauludega, mida esitavad Toomas Lunge ja Indrek Kalda.

Kokkutulekut korraldava 20. Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide ühenduse juhatuse esimees Mauri Kiudsoo ütles Postimehele, et seekordsel üritusel osalejate arvu on raske prognoosida, kuid viimastel aastatel on kokkutulekust osa võtnud 500–700 inimest.

Teiste seas on Sinimägedesse oodata Konservatiivse Rahvaerakonna delegatsiooni eesotsas erakonna esimehe Mart Helmega ning esindajaid ka Isamaa ja Res Publica Liidu rahvuslaste ühendusest.

Ida prefektuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et kohapeal valvab üritust turvafirma, kuid piirkonnal hoiavad silma peal ka politseinikud.

Veteranide kokkutulekut on Sinimägedes peetud juuli viimasel nädalal alates 1994. aastast.

1944. aastal Narva rindel peetud lahingute kaotused ulatusid mõlemal poolel hinnanguliselt kuni 180 000 inimeseni, kelle seas on ka vähemalt 37 000 langenut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles