Kaitseressursside amet maksab töökõlbmatu testi eest 30 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thomase meetod selekteerib kutsealuseid – kes hakkab autojuhiks, kes jaoülemaks?
Thomase meetod selekteerib kutsealuseid – kes hakkab autojuhiks, kes jaoülemaks? Foto: Liis Treimann

Kaitseväe psühholoog Urve Kaur kirjutab Postimehes ilmunud arvamusloos, et kaitseressursside amet (KRA) saadab teenistusse kõlbmatuid noormehi, sest kutsealuseid jaotatakse Thomase-meetodil, millele kulub igal aastal umbes 30 000 eurot, kuid mis Tartu Ülikooli ning Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste uuringu kohaselt ei sobi militaarkonteksti.

«KRA ameti arstliku komisjoni tööd ei saa lugeda rahuldavaks, kui teenistusse saadetakse vaimse alaarenguga noormees, kel probleeme riietumisegagi; samas paneb komisjoni psühhiaater paariminutlise vestluse käigus välja psüühikahäire diagnoosi, mille ajateenija vaidlustas; teenistusse saadetakse ka astmaatikuid, väsimus-luumurdudega, väga piiratud ülejäseme liikuvusega, auraga migreeniga, psüühikahäire diagnoosiga mehi. Kolleeg teab rääkida juhtumist, kus teenistusse saadeti ühe käega noormees,» märkis Kaur.

Kutsealuseid jaotatakse Briti personalivaliku intervjueerimise abivahendi, Thomase-meetodi abil. Tartu Ülikool ja Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused teostasid sellele meetodile valiidsusuuringu. «Valiidsusuuring näitab, kas mõõtevahend mõõdab seda, mille mõõtmiseks seda kasutatakse. Uuringutulemus oli Thomase jaoks hävitav: meetod ei sobi militaarkonteksti,» ütles ta.

KRA tööd peavad tegema teised

«Meie aga hoiame tühikäigul huugavat Thomas, maksame palka KRA «testijatele» ja Thomase maaletoojale iga-aastast lepingutasu ca 30 000 eurot,» rääkis Kaur.

«Arrogantsuse tipuna saatis KRA Tallinna arstlik komisjon juuli algul kõik ajateenijad teenistusse, hindamata nende silmade tervislikku seisundit,» lausus psühholoog. Seetõttu peavad KRA tegemata töö tagajärgedega tegelema väeosade meedikud.

Sealjuures tuleb Kauri sõnul KRA töö kaitseväelastel ära teha ka selektsiooni osas. Pärast baaskursust viiakse läbi intervjuu, mille põhjal määratakse ajateenijatele ametikoht. Sama praktika on kasutusel ka Soomes.

«Meie aga hoiame tühikäigul huugavat Thomast, maksame palka KRA «testijatele» ja Thomase maaletoojale iga-aastast lepingutasu ca 30 000 eurot. Ikka lipsab rumalaid otsuseid aeg-ajalt sisse, kuid alati on võimalus neid revideerida. Thomas on paraku puutumatuna huuanud üle kuue aasta,» rääkis Kaur.

Ajateenijate rahuloluküsitluste järgi pole kolmandik neist KRA arstliku komisjoni tööga rahul. Rahul pole ka väeosade meedikud.

Kauri sõnul naeravad kutsealused Thomase-meetodi üle, kaitseväelased ise on aga pahased ning psühholoogid solvunud. «Thomase-meetod ei ole kasutusel üheski teises sõjaväes. Jääb ole konstateerida, et otsustusvõim ja kompetentsivõim on teineteisest valgusaastate kaugusel,» ütles psühholoog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles