Viljandi vandeadvokaat sattus kohtus uude rolli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alp
Toomas Alp Foto: Pm

Kui vandeadvokaat Toomas Alp oleks eile Pärnu maakohtu Kuninga tänava kohtumajas kohal olnud, istunuks ta süüdistatavate pingil, kus tavaliselt nihelevad tema kaitsealused.



Alpi (44) eile kohtus siiski polnud. Oli tema kaitsja vandeadvokaat Küllike Namm.
Eilsel eelistungil ei avalikustanud Lääne ringkonnaprokurör Sirje Hunt ka süüdistusakti, küll aga otsustas kohus, et asja sisuliseks arutamiseks läheb alles detsembris. Kriminaalprotsessi istungid määrati perioodile 1.–11. detsembrini ja kohtuvaidluste päevaks 19. detsember.


Piinlik lugu

Süüdistuse järgi kihutas Viljandis tegutsev advokaat Alp 2006. aasta sügisel alaealist noorukit kirjutama valekaebust ühe Lääne prefektuuri politseiniku peale, kes olevat kasutanud nooruki suhtes vägivalda. Väidetav valekaebaja oli Albi kaitsealuse vend, kelle narkosüüdistust arutati samal ajal Pärnu maakohtu Paide kohtumajas.

Nüüd süüdistab riik Alpi tahtliku õigusvastase teo toimepanekus – tunnistaja kallutamises nii valeütluste andmisele kui ka valekaebuse esitamisele, millega kaasnes tõendite kunstlik loomine. Seda kohtueelse menetluse ajal.

23. oktoobril 2006, kui advokaat Alp oli kirjeldatud kuritöö pärast kahtlustatava rollis, pidas politsei ta Viljandis tänaval kinni, pani käed raudu ja viis 48 tunniks arestimajja. Juhtumit nägid pealt Albi abikaasa kaks tütart.


See aktsioon erutas paljusid. Näiteks advokatuuri juhatuse esimees Aivar Pilv taunis laste juuresolekul toime pandud jõudemonstratsiooni. Alp vabanes vahi alt päev hiljem.
Kuid advokaat Albil on elus ette tulnud teisigi piinlikke olukordi. Näiteks 15. augustil 2002 äratas politseinikes kahtlust pakk, mille Alp andis Pärnu arestimajas toimunud ülekuulamise ajal üle oma kaitsealusele Toivole.

Ekspertiis tuvastas, et pakis oli 66 grammi amfetamiini.
Asja uurimisel selgus, et Alp oli Toivo palvel helistanud tolle tuttavale Alarile ja teatanud, et Toivo tahab pakki. Alar viinud paki Albi kätte. Et pakis olid narkootikumid, seda advokaat enda sõnul ei teadnud.

Tegijal juhtub
Nüüd ütleb Alp selle vana loo kohta nii: «Ma pole nurgas istuja – tegijal juhtub. Toona polnud ma asjaga seotud, aga selles uues asjas on mul mõtteline seos olemas.»
Albi väitel usub ta, et detsembris algaval protsessil leiab arusaamatus õiguspärase lahenduse. «Advokatuuri juhatus on minu asja kaks korda arutanud ja jõudnud seisukohale, et vaatamata sellele võin advokaaditööd edasi teha,» lausus ta.

Toomas Alp

•    Lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna. Eesti Advokatuuri liige alates 12. septembrist 1995, vandeadvokaat 20. juulist 1999. Alp töötab Viljandi advokaadibüroos Normann ja Partnerid.
•    Esindas aastate eest Ülo Voitkat. Viimati kaitses Alp Marek Võrku (endine Tuvike), kes mõisteti süüdi meediaärimees Hans H. Luige pere ja sõprade «pommitamises» nn Molotovi kokteili pudelitega. Alp kaitses ka taluperemehest narkoäritsejat Raul Mirkat, keda karistati äsja pika vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles