Hambaarstid pelgavad ravi- ja proteesihüvitiste kadumist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst tööhoos.
Hambaarst tööhoos. Foto: Sille Annuk

Eesti Hambaarstide Liidu (EHL) teatel kaalub haigekassa ja valitsus hambaravi- ja proteesihüvitiste täielikku kaotamist, mis tooks riigile kokkuhoidu 218 miljonit krooni.

EHL saatis eelmisel nädalal peaministrile, riigikogule ja haigekassale kirja, kus muuhulgas seisis, et haigekassa nõukogu tõstatas 8. mail täiendavate kärpevõimaluste küsimuse ning pakkus ravimite ja hooldusravi hüvitiste vähendamise kõrval välja hambaproteesi- ja hambaravihüvitise täieliku kaotamise plaani.

Ettepanek tähendaks vähemalt 63-aastastele isikutele ning vanadus- ja töövõimetuspensionäridele mõeldud 300-kroonise hambaravihüvitise ning rasedatele ja alla 1-aastase lapse emale mõeldud 450-kroonise hüvitise kaotamist.

Samuti kaotatakse vähemalt 63-aastastele isikutele ning vanadus- ja töövõimetuspensionäridele üks kord kolme aasta jooksul makstav kuni 4000-kroonine hambaproteesihüvitis. See toetus on EHLi teatel võimaldanud paljudel vähekindlustatud inimestel oma puuduvad hambad asendada proteesidega ja sellega oluliselt parandada elukvaliteeti.

Liidu väitel on riik hambaravi eest tasumise lükanud järk-järgult patisentide õlgadele ning kaalumisel olev uus hüvitiste kärbe rikuks juba inimeste põhiõigusi.

Haigekassa nõukogu esimees sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles Postimees.ee`le, et riigil pole kava kaotada täielikult hambaravi- ja proteesihüvitisi. Tema jaoks on EHLi pöördumine arusaamatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles