Paides toimus Eesti esimene Arvamusfestival

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvamusfestival 2013.
Arvamusfestival 2013. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Paide Vallimäel toimus reedel ja laupäeval Eesti esimene Arvamusfestival, mis tõi Paidesse kokku 170 kõnelejat, 45 arutelu ja 20 erinevat arvamusvahetuse platsi. Postimehel oli festivalil oma lava ning tõime lugejateni ka otseülekande. Seda vaata SIIT.

Reede keskpäeval alanud kahepäevasele üritusele ootasid Arvamusfestivali korraldajad kõiki ärksaid eestimaalasi kaasa rääkima ja mõtlema teemadel, mis on olulised Eesti oleviku ja tuleviku jaoks.

Arvamusfestivalil said sõna pea 170 kõnelejat eri eluvaldkondadest üle Eesti. Teiste seas Alar Kolk, Andrei Korobeinik, Helen Sildna, Heldur Meerits, Indrek Kasela, Indrek Neivelt, Janno Järve, Joel Volkov, Eiki Nestor, Kaja Kallas, Karl-Martin Sinijärv, Meelis Milder, Priit Mikelsaar, Tõnu Runnel, Tea Varrak, aga ka Artur Taevere, Jaak Prints, Mare Pork, Mihhail Lotman, Roy Strider, Siim Kallas, Tarmo Jüristo ning mitmed teised. Arutlema on lubanud tulla ka Soome haridusminister Krista Kiuru.

Postimehes said arvamusfestivali osas oma mõtteid jagada ka Twitteri kasutajad – märksõnad olid #sõnarock või #arvamusfestival.

Arvamusfestival sündis inspireerituna Rootsi iga-aastasest Almedaleni nädalast, mis tänavu toimus Visbys juba 45. korda. Arvamusfestival on kõigile tasuta.

Festival oli ühiskonnaülene ja kõigile tasuta. Festivali korraldajate sõnul tähendab ühiskonnaülene seda, et sündmus ühendab endas praktiliselt kõiki erinevate tegevusvaldkondade esindajaid. Festivalile on oodatud osalema kõik huvilised ning festival  on avatud kõikidele organisatsioonidele ja institutsioonidele oma seisukohtade esitamiseks või teiste osalevate organisatsioonide aruteludes osalemiseks oma ideedega.

Festivali taotlus oli see, et ärksate ning aktiivsete inimeste vahel leiab aset eluterve, inspireeriv ja lugupidav mõttevahetus Eesti ühiskonna jaoks kesksetel teemadel. Festivali põhimeetod on arutelu. Kasutatakse vestlust soodustavaid meetodeid (avatud ruum, maailmakohvik jne). Kaasa aitab arvamusplatside paljusus ja erinevatest valdkondadest inimeste viibimine ühel ajal samas kohas. See loob võimaluse sundimatuks mõttevahetuseks ja aruteluks, märkisid festivali korraldajad.

Festivali korraldamine oli käivitatud kodanikualgatusena ja tehakse teoks kümnete inimeste vabatahtliku tööga. Võtmerollis on Paide linn, Järva maakond ja kohalikud vabaühendused. Arvamusfestivali toetavad ja kaaskorraldavad Avatud Eesti Fond, Eesti Väitlusselts, vabaühenduste liit EMSL ja Eesti Koostöö Kogu. Kaaskorraldajateks on kutsutud ka vabaühendused, erakonnad,  katus- ja ettevõtlusorganisatsioonid, meediakanalid ja mõttekojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles