Õpetajad palga kahekordistamist utoopiliseks ei pea

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Timakov
Margit Timakov Foto: Erakogu

Eesti Õpetajate Liit leiab Priit Sibula ja Tõnu Viigi välja käidud õpetajate palga kahekordistamise ideed kommenteerides, et mõte pole sugugi utoopiline ja selle elluviimine tooks kooli tööle tublisid noori, nende seas ka senisest enam mehi.

Õpetajate liidu juhatusse kuuluv inglise keele õpetaja Margit Timakov ütles Postimehele, et liidu seisukoht on, et paari tuhande euro suurune palk oleks õpetaja töö sisu ja vastutusastet arvestades kindlasti kohasem kui praegune töötasu.

«Arvame, et ettepanek õpetajate palk väärilisele tasemele tõsta ei ole sugugi utoopiline, vaid vägagi mõistlik,» leiab õpetajate liit. Põhjendustena tõid pedagoogid välja, et vajalik raha on tegelikult juba praegu riigi hariduskuludes olemas, kuid paljud tegevused, mida võiks pakkuda õpetaja (nt ainearendus, õppekeskkonna kujundamine jne), «tellitakse» koolidesse väljastpoolt sisse või teevad õpetajad neid tasuta.

«Ei tohi unustada ka seda, et viie aasta pärast tuleb selline summa riigil maksta niikuinii, aga siis juba ilma ettevalmistuseta õpetajatele (nt üle ostetud spetsialistid erasektorist), sest praegused õpetajad on kas olude sunnil mujale elama või töötama suundunud või hoolimata koolijuhi pidevatest meelitustest ikkagi tervise sunnil pensionile jäänud. Õpetajate palkadesse jõuliselt panustamine (reaalne sisuline muutus) oleks kindlasti väga mõistlik ja tulevikku vaatav investeering,» leiab pedagoogide kutseliit.

«Teiselt poolt mõistame vägagi selgelt, et nii palju kõrgem palk eeldab õpetajalt 21. sajandi kompetentse,» tunnistas liit. «Praegu hoiame kramplikult kinni 19. sajandi õpetaja kuvandist, nii ühiskonnas laiemalt kui ka koolis kitsamalt. Me vajame ja soovime aga 21. sajandi õpetajat. Seetõttu näeme, et kevadel kinnitatud ja tulevikus täiendatava õpetaja kutsestandardi (ühiskondlik kokkulepe, milles on kirjeldatud ootused 21. sajandi õpetajale) alusel on kutsega õpetaja palk 1875 eurot.»

Liit avaldas arvamust, et kindlasti aitaks suurem palk õpetajakoolituse kasuks otsustada tublidel noortel, kes praegu mujale vaatavad. «Kindlasti aitaks see kooli poole samme seada ka meestel, kes kindlasti omakorda mõjuksid positiivselt just poiste õpihuvi säilitamisele ning arendamisele. Seega aitaksid tänased targad otsused lahendada pikas perspektiivis mitmeidki probleeme mitte ainult koolis, vaid kogu ühiskonnas,» leiab Eesti Õpetajate Liit.

Priit Sibul ja Tõnu Viik kirjutasid täna Postimehes ilmunud arvamusartiklis, et Eesti väljarändeprobleemi aitaks lahendada ja majandust turgutada õpetajate palkade kahekordistamine lähiaastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles