Katseaed kolib botaanikaaiale lähemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botaanikaaia abiline Ursula Noor
Botaanikaaia abiline Ursula Noor Foto: Postimees.ee

Tartu Ülikool kolib botaanikaaia katseaia Soinastest Supilinna, vähendades nii oluliselt aia ülalpidamiskulusid ja koondades botaanikaaia tegevuse ühte piirkonda.

Ülikooli haldusdirektori Riho Illaku sõnul ostab ülikool lähipäevil ära tühja maalapi Oa tänavas, näitleja Merle Jäägeri kurikuulsa maja vastas. Praegu asub botaanikaaia katseaed Soinastes Pirni tänaval.

Kuigi uus krunt on vaid 5000-ruutmeetrine, seega ligi poole väiksem kui praegune katseaed Pirni tänavas, kinnitas botaanikaaia direktor Heiki Tamm, et kolimine on vajalik.

Vanad kasvuhooned

«Oa tänava krunt on meie territooriumi lähedal, me ei pea tööjõudu edasi-tagasi vedama ega transpordikulutusi tegema, saame kas või käsikäruga botaanikaaiast katseaeda minna,» selgitas direktor uue koha plusse.

Tamme sõnul on praeguse katseaia kasvuhooned vanad, need ei pea sooja ning neis puuduvad taimede kasvuks vajalikud tingimused. Nõukogude ajal, mil Pirni tänava katseaed ehitati, oli selle üks eesmärke toodangu andmine, rääkis Tamm.

«Tänapäeval ei võistle ükski botaanikaaed selles osas erafirmadega, meil pole enam mõtet seda aeda pidada ja arendada,» selgitas ta. Praegu on osa katseaia kasvuhoonetest erafirmade kasutuses.

Siiani on vanas katseaias kasvatatud ette kasvuhoonetaimi ja suvelilli suure botaanikaaia jaoks ning avamaal taimi paljundatud.

Tamme kinnitusel ei ole botaanikaaia põhiterritooriumil Laias tänavas piisavalt ruumi, et tegelda taimede aretamise ja kasvatamisega. Uues katseaias saaksid tööd teha ka bioloogia-geograafiateaduskonna tudengid.

Oa tänava katseaeda on plaanis ehitada taimede kasvatamiseks vajalike tingimustega kasvuhoone, samuti teadustööks vajalikud laborid ja tööruumid. Avamaale rajatakse lavad ning katsepeenrad.

Riho Illak ei välista võimalust, et Oa tänavasse ehitatakse ka hoone botaanikaaia juhtkonna tarbeks. «Inimesed, kes siin iga päev tööl käivad, ei peaks siis botaanikaaia territooriumil autoga sõitma,» põhjendas Illak.

Senise katseaia maa-ala Pirni tänavas tahab ülikoolil kavas jagada elamukruntideks ülikooli õppejõudude tarvis, rääkis Riho Illak. Nii tekiks Tammelinna nn professorite elurajoon.

Kruntide müügist saadud rahaga kaetakse ka Oa tänava krundi hind, mis on Illaku kinnitusel miljon krooni. Haldusdirektori hinnangul võiks vana katseaia maa eest saada ligi neli miljonit krooni.

Kolimine kevadel

Katseaia Oa tänavasse toomisega võidab ülikool Illaku kinnitusel majandus- ja muude kulude pealt vähemalt sada tuhat krooni aastas. «Peamine kolimise põhjus on ikkagi see, et botaanikaaed ei vaja nii suurt pinda,» rääkis ta. «Praegu hoiame me asjatult selle all suhteliselt kalli hinnaga maad.»

Illak kinnitas, et esialgu jääb alles küll katseaia juures asuv botaanika-geograafiateaduskonna taimefüsioloogia õppetool, kuid ta ei välistanud sellegi kolimist. Tema sõnul võiks korda teha näiteks Vanemuise 46 õppehoone pööningu, kus oleks piisavalt ruumi.

Kuigi uus katseaed saab valmis paari aasta pärast, hakatakse esimesel võimalusel tegema ettevalmistusi selleks, et juba kevadel saaks sinna rajada põllud ja alustada taimede ümberistutamist.

Katseaia ümberkolimine on osa botaanikaaia arengukavast. Selle järgi tehakse muu hulgas 2005. aastaks korda ka botaanikaaia tiik ning viiakse silma alt ära kõikvõimalikud tööriistakuurid.

«Meie põhieesmärk on, et botaanikaaiast saaks tulevikus tõeline paradiis,» ütles Illak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles