Giovanni Sposato võitis halduskohtus Eesti riiki ja siseministrit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna halduskohus rahuldas reedel skandaalse kuulsusega raudtee-erastaja Giovanni Sposato kaebuse ja tühistas siseminister Margus Leivo käskkirja talle Eestisse alalise sissesõidukeelu kehtestamise kohta.

Vastavalt kohtuotsusele oli siseminister Margus Leivo käskkiri Sposatole alalise sissesõidukeelu kehtestamise kohta õigusvastane, vajalikul määral motiveerimata ning segane.



Väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seaduses on sätestatud tingimused, millal kohaldatakse riiki alaline sissesõidukeeld, kuid Sposato juhtumis on need tingimused täitmata.



Kohtuotsuse järgi oleks siseminister Leivo saanud oma käskkirjas toodud põhjendustel otsustada Sposatole ainult ajutise sissesõidukeelu kehtestamist.



Kohtuotsuse järgi peab siseministeerium hüvitama ka Giovanni Sposato õigusabikulud advokaadibüroole Glikman ja Glikman kokku 29.719 krooni ja 30 senti.



Siseministeeriumil on võimalik vaidlustada halduskohtu otsus Tallinna ringkonnakohtus 30 päeva jooksul.



Vandeadvokaat Leon Glikman ütles, et tema ei näe vastaspoolel kaebuse esitamiseks mingit perspektiivi, sest halduskohtu otsus on hästi põhjendatud ja motiveeritud. «Kui minul palutaks seda otsust vaidlustada, siis mina seda ei oskaks,» nentis Leon Glikman.



Siseminister Margus Leivo kehtestas Sposatole oma käskkirjaga alalise sissesõidukeelu 22. mail ning mõni päev hiljem saadeti ta Eestist välja.



2001. aasta oktoobris karistas Tallinna linnakohus Sposatot tema toonase pruudi vanemate auto põletamise tellimise eest 111.247-kroonise trahviga.



Samuti tegi kodakondsus- ja migratsiooniamet Sposatole halduskorras hoiatuse, kuna ta viibis Eestis viisavabalt kauem, kui on seadusega lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles