Kuidas volinikud uuele tänavale nime panid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui lapsevanemad ei jõua võsukesele nime valides omavahel kokkuleppele, võivad nad lapsele kaks nime panna. Tänavale nime pannes seda võimalust pole, viimane linnavolikogu istung näitas, et kompromissi leida pole sugugi lihtne.

Jutt oli pea olematust jalakäijatele mõeldud tänavajupist Treffneri gümnaasiumi ja Jaani kiriku vahel.

Keskerakondlane Nikolai Põdramägi sõnas volikogu saalis, et tegemist on ajaloolise hetkega, kus ühe kooli sulgemine (otsustati lõpetada Annemõisa kooli tegevus) tõmbas vähem volinike tähelepanu kui nimepanek ühele olematule kõnniteele.

Põdramägi tundis huvi, kas pole kaalutud võimalust see tänav-kõnnitee üldse nimeta jätta, sest sellele ei tule ju ühtegi aadressi.

Ka keskerakondlane Tõnu Kauba tõusis enne hääletamist püsti ja teatas, et ei võta hääletamisest osa, sest tegemist pole tänavaga.

Nimevariante oli koguni kolm. Treffneri gümnaasium oli teinud ettepaneku anda lühikesele kõnniteejupile Hugo Treffneri nimi.

Linna sümboolika, mälestusmärkide ja nimekomisjon pakkus Lübecki tänavat, volikogule laekunud materjalides seisis aga ka nimetus Tornikuke tänav.

«Miks ei nimetata Lübecki tänavat eestipäraselt kahe üü-ga?» küsis vaat et viimasena volikokku jõudnud isamaaliitlane Tõnis Lukas.

«Pöördusin eesti keele instituudi spetsialistide poole ja nemad ütlesid, et tuleks arvestada seda varianti, millest selle hansalinna kodanikud ka aru saaksid,» kõlas nimekomisjoni esimehe Aadu Musta vastus.

«Kas Pihkva tänavale paneme Pskovi nime? Me võiksime austada Lübeckit nimega Lüübek,» ei jätnud Lukas jonni.

«Aga äkki on see tänav liiga väike, et sellele Lübeck nimeks panna?» päris aru Res Publica fraktsiooni esimees Peeter Laurson. Aadu Must vastas, et Lübecki tänav peaks asuma ajaloolises kesklinnas, tänava pikkusel ei ole tähtsust.

Treffneri nimi ei läinud läbi ennekõike seepärast, et linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahvena selgitusel pole tänavatele isikunimede panemine enam eriti tervitatav.

Hääletamine: Treffneri põigu poolt oli üheksa volinikku (nende seas ka kauaaegne Treffneri gümnaasiumi direktor Helmer Jõgi), Lübecki tänava poolt 27 volinikku. Nüüd järgneb nime avalikustamine, ametlikult saab volikogu tänavale nime anda kõige varem kuu aja pärast.

Pärast volikogu istungit astus ligi üks volinik ja sõnas naerdes: «Kui muudeti ühisveevärgiga liitumise eeskirja, siis olid kõik volinikud vait, keegi ei esitanud ühtegi küsimust - nad ei saanud teemast aru. Tänavale nime valides said aga kõik oma sõnaosavust demonstreerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles