Reis tango ürglätete juurde

Immo Mihkelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Villu Veski ja Tiit Kalluste DVD «Tango Nuevo» ei ole kaugeltki mitte esimene muusikute laserformaadis videoplaat Eestis, kuid ta võib uhkusega hoida esimese jazz-DVD tiitlit.

Kui palju muidugi tango selle žanrimääratluse alla kuulub, on vaidluste küsimus, kuna viimasel kümnel aastal on ka klassikamehed ja -naised kõikjal maailmas suure agarusega kodustanud Astor Piazzolla loodud kirglikku tangokõla.

Aga et Veski ja Kalluste grupis annavad tooni jazzmuusikud, siis vastavalt sellele oli jazzine ka plaadile jõudnud kontserdi kõla Estonia kontserdisaalis.

See on sama kontsert 2003. aasta veebruaris, millest paljud kohal käinud inimesed innustusid. Näiteks jõudis osa vaimustunud arvamusi ka Klassikaraadio koostatud «Aasta muusikaelamus 2003» küsitluse tulemusse. Mitte iga kontsert ei jää sellisena emotsionaalsesse mällu, et veel aasta lõpuski selle kohta öeldakse - oli parim.

Niisiis on ETV telepildist tehtud DVD, mis praegusel ajal jõudsalt tõrjub välja videokassetti. Ka plaadil olev lisamaterjal (DVD eelis VHS-kasseti ees) on osaliselt pärit televisioonist.

Näiteks need intervjuukatked, kus Veski ja Kalluste räägivad oma tangovaimustusest ja reisist Argentinasse, tango lätetele. Kontserdikaadritest on näha, et lõike nendest selgitustest näidati ka publikule saalis.

Enamik tangosid, kus argentiina muusikaga ristuvad jazzimprovisatsioon ja klassika kaalutletus, on kirjutatud Villu Veski ja Tiit Kalluste enda poolt. Vaid paari pala autor on legendaarne Astor Piazzolla.

Kui tango kohta räägib legend, et see on elu ja surma muusika, siis põhjamaised muusikud mängivad kaalutletumalt - nii, et kaalul pole sugugi kõik. Aga mängitakse korralikult. Astori lapselaps Daniel Piazzolla trummidel lisab veidi tuld.

Omaloominguliste tangolugude kohta meestelt, kes asjaga n-ö vaid põgusalt kokku puutunud ja kellel pole veres aastaid väldanud leegitsevat kirge selle muusika vastu, kõlavad kompositsioonid igati tasemel. See on nauditav muusika. Põhjala visioon lõunamaisest.

Pisut tökatit lisab pildi kvaliteet - valgustuse puudujäägid, üksikud fookusest väljas ja sihita kaadrid. Aga ei maksa unustada, et pilti tehti algselt telesaatele, mitte DVD tarvis.

Kontsertplaadi visuaalselt kütkestavaimad hetked kuuluvad tantsijatele. Juan Votinéz ja Sonia Perralta tulid koos Daniel Piazzollaga Argentinast. Nende etteasted lisavad olulise dimensiooni, räägivad tango kehalise veenvuse keeles.

Sarnast keelt on ka plaadi lisamaterjalide ühes lõigus. Veski-Kalluste Argentina-muljete hulka kuulusid liigutavad kaadrid pühapäevaselt San Telmo vanalt turuplatsilt, vanapaarist, kes koos tangotanud juba 60 aastat. Tantsivad jalad, jutt tangost kui elamise viisist. Tango kui elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles