Vesipõrandaküte on mugav ja energiasäästlik lahendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uutes majades eelistatakse viimasel ajal üha sagedamini vesipõrandakütet, mis võimaldab jaotada soojust ruumidesse just nii palju, kui seal vajatakse.

Küttesüsteemi valikul muutub järjest olulisemaks säästlikkus. Arvestatakse ka seda, et süsteem ei vajaks pidevat järelevalvet, oleks ohutu, hooldusvaba, mugav kasutada ja tervislik.

Vesipõrandakütte puhul on eluruumide põrandasse paigutatud kindla süsteemi järgi spetsiaalne veetorustik, kus ringleb küttevesi nagu radiaatorites.

Kuna kogu süsteem on peidetud põrandasse, ei riiva see silma ja annab sisekujunduseks vabamad käed. Samuti ei pea kartma, et keegi võiks ennast kuuma radiaatori vastu ära kõrvetada.

Kuna põranda pindala on oluliselt suurem kui radiaatorite oma, saavutatakse soovitud toatemperatuur vähema energiakuluga. Radiaatorid vajavad 55- kuni 75kraadist küttevett, põrandaküttesüsteemi puhul aitab aga 30-45-kraadisest temperatuurist.

Säästlik tarbimine

Põrandakütte kasuks räägib ka temperatuuri optimaalsem jagunemine nii samas ruumis kui ka eri ruumide vahel - enam ei köeta asjatult laealust.

Õigesti projekteeritud ja paigaldatud vesipõrandakütte puhul on temperatuur põrandal maksimaalselt 28 kraadi, kõrgemal 20-23 kraadi.

Samas erineb toatemperatuur akende läheduses ja ruumi siseosas minimaalselt. Radiaatorkütte puhul kõigub temperatuur lae all ja põrandal oluliselt, ulatudes kõrgel näiteks 25 ja maas 19 kraadini.

Et just jalad on nii sooja kui külma suhtes väga tundlikud, etendab põranda temperatuur väga olulist osa nii tervise kui mugavuse seisukohalt. Muide, ka liiga soe põrand (üle 28 kaardi) on kahjulik, küttes ruumi üle ja ajades jalad paiste.

Täpsed arvutused

Põrandaküte on energiasäästlik ja võimaldab vähendada küttekulusid kuni 30%. Õnnestumise aluseks on aga täpsed soojusarvutused.

Arvesse tuleb võtta ruumide suurust ja eripära, akende, uste, seinte, lagede, põrandate suurust ja soojusindekseid, ning mis kõige tähtsam - projekteerida põrand täpselt.

Torustik tuleb paigaldada tihedamalt akende all ja harvemalt siseseinte ääres. Torude läbimõõt, täpselt väljaarvutatud voolukiirus ja paigaldustihedus tagab soojuse ühtlase jaotumise. Samuti tuleb täpselt välja arvutada iga torustikusektsiooni pikkus, mis üldjuhul ei ületa 75 meetrit.

Väga oluline on, et süsteem sisaldaks korralikku reguleerimis- ja häälestusvõimalust, s.t jaotuskollektoreid, kus toimub kogu süsteemi häälestus ettenähtud parameetriteni.

Kollektorite juurde kuuluv automaatika - välis- ja sisetemperatuuri andurid koos automaatklappidega - tagab, et ei toimuks üle- ega alakütmist.

Põrandakütte täpne hind selgub pärast soojusarvutuste tegemist ja materjalikulu väljaarvutamist. Hinnad algavad 290 kroonist ja küünivad 690 kroonini ruutmeetri kohta.

Tänapäevane kvaliteetsetest materjalidest säästlik põrandaküttesüsteem koos projektide ja paigaldusega läheb maksma vähemalt 350 krooni ruutmeetri kohta.

Kuna põrandaküte on pikatoimeline ehk vajab ruumi temperatuuri muutmiseks mitmeid tunde, on oluline, et välistemperatuuri muutustele saaks reageerida võimalikult kiiresti.

Sisetemperatuuri andur-regulaator võimaldab reguleerida ka ruumi sisekliimat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles