Ilona Laaman tähistas juubelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

10. veebruaril sai 70-aastaseks Rootsis Uppsalas elav eesti luuletaja Ilona Laaman.

Eduard Laamani tütre ja Jaan Poska lapselapsena õppis Ilona Laaman Stockholmis prantsuse koolis ja Enskilda gümnaasiumis, jätkas õpinguid Uppsala ülikoolis riigiteaduse alal, lõpetas aga prantsuse, vene ja eesti keele alal.

Kaitses kandidaadiväitekirja filoloogias 1983. Ilona Laaman on töötanud asendussanitarina Uppsala lähedal vaimuhaiglas, hiljem jäänud aga koduseks.

Läinud aasta lõpul ilmus kirjastuse Ilmamaa väljaandel Laamani uus luulekogu «Maakulgur on maandunud», mis on illustreeritud Ilmar Malini pliiatsijoonistustega.

Õhuke ja temaatiliselt terviklik värsivihik on inspireeritud hilisarmastusest ja kaotusevalust, ent kantud üldinimlikust ja humaansest paatosest.

Inimeste maailma on Laaman ikka jälginud iseäraliku kummastusefektiga ja nii annab maakulgurist heidetud pilk justkui uue, distantseeritud vaate elu ja surma müsteeriumile, üllatades samas lugejat varjamatu isiklikkusega.

Paguluses mitu kultuuriauhinda pälvinud Ilona Laamani loomingust on kodumaal varem välja antud mahukas valikkogu «Mõttekriips» (1993), autobiograafiline fragmentaarium «Vesi ahjus» (1997) ja luulekogu «Mulle ei meeldinud su nimi» (1999). (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles