Suri loodusemees Einar Tammur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval suri Alam-Pedja looduskaitseala hoidja, looduskaitseühingu Kotkas asutaja ja juhataja Einar Tammur.

Loodusemehe lapsepõlvesõbra ja eluaegse mõttekaaslase Urmas Sellise sõnul hakkas Tammuri tervis logisema kolmapäeval Alam-Pedjal, kui mehed valmistusid järjekordse telesaate «Osoon» võteteks. Otsekui saatuse irooniana pidi «Osoon» pajatama looduskaitseühingust Kotkas selle 15 aasta juubelil.

«Ta ei olnud eriti vormis, tõin ta õhtul tema koju Tartus ja aitasin voodisse,» rääkis Sellis. «Hommikuks oli ta surnud.» Tema sõnul oli Tammur varasematel aegadel kurtnud mao- ja südamevaevusi. «Kui sureb 43-aastane mees, siis on see aga alati ootamatu,» rääkis Sellis.

Koos Tammuriga Valgjärve vallas üles kasvanud Sellis meenutas, kuidas looduskaitseühingu Kotkas asutamine omandas kindlad piirjooned 1989. aastal Tartu Ülikooli raamatukogu kohvikus nende kahe korjatud jõhvikatest pressitud morssi juues.

«Tammuril oli kõik läbi mõeldud ja paberile pandud,» ütles Sellis. «Ei möödunud kuud aegagi, kui 1989. aasta 22. veebruaril registreeriti Tartu RSN Täitevkomitee mingis osakonnas meie kooperatiiv Kotkas.»

Vaid loodusele elanud Tammur ei tundnud puhkust, kogu tema jõud ja energia kulus loodushoiu propageerimisele ja elluviimisele. «Küllap selle tõttu kannatasid ka tema suhted inimestega, kes ei mõistnud nii hästi looduskaitseideid,» nentis Sellis. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles