Orelihooldaja leidis Oleviste kiriku tornist sinimustvalge lipu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud reedel, mil Eesti kui NATO uusliikme lipp tõusis vardasse alliansi peamaja ees, andis Tallinna Oleviste kogudus okupatsioonide muuseumile üle kiriku tornis tõenäoliselt aastakümneid peidus olnud sinimustvalge trikoloori.

Lipu leidmise lugu ulatub mõne aasta taha. Orelihooldaja Toomas Mäeväli vaatas üle kiriku tornis hoiustatavaid orelivilesid ning nägi seal vanadesse ajalehtedesse pakitud kompsu. Tegemist oli sinimustvalge lipuga.

Kuivõrd lipp pakkus allakirjutanule kui kirikutekstiilide uurijale huvi, mindi seda tänavu 23. veebruaril lähemalt uurima. Trikoloor on tavapärasest riigilipust väiksem ning lipuvarda asemel on kasutatud kiriku korjanduskoti vart.

Lipu salapärane minevik

Lipp oli pakitud 14. aprillil 1946 ilmunud Sovetskaja Estonija ja 1962. aasta 11. augustist pärineva Rahva Hääle sisse. Millal ja kuidas lipp torni sattus, ei oska Oleviste koguduse liikmed öelda.

Kuni 1940. aastani tegutses Oleviste kirikus Eesti luterliku kiriku saksa kogudus. 1950. aastal anti sõjategevuse tagajärjel tublisti kannatanud kirik üle Evangeeliumi Kristlaste-Baptistide Tallinna Oleviste kogudusele.

Tähelepandav on lipu leidmise juures see, et kiriku torn oli nõukogude aastail tugeva valve all, sest seal asusid kõrvalmaja ehk siseministeeriumi raadioside saatjad ja antennid.

Nii pääsesid torni küll siseministeeriumi ametnikud, kuid koguduse töötegijaile ei olnud see sugugi lihtne. Selleks tuli neil siseministeeriumilt luba taotleda ning ühtlasi oma soovi ka põhjendada.

Võimude valve all

Nii võib öelda, et nõukogude võimu aastail keelatud sinimustvalge lipp oli aastakümneid siseministeeriumi töötajate valve all, ehkki neil ei olnud sellest ilmselt aimugi.

Tallinna Linnamuuseumi teadusdirektor Sulev Mäeväli soovitas lipu üle anda okupatsioonide muuseumile. 2. aprillil toodigi lipp tornist alla ning EEKBL Oleviste koguduse vanempastor Siim Teekel andis selle edasi okupatsioonide muuseumi töötajale Ilvar Saarele.

Kui kellelgi juhtub olema teavet leitud lipu kohta, siis palume pöörduda okupatsioonide muuseumi poole Tallinna telefonil 668 0253.

Autor töötab muinsuskaitseameti vanemspetsialistina

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles