Laulupeo kavas leidub laule mitmele eale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu laulupeo ja Tallinnas toimuva üldlaulupeo kunstiline juht Alo Ritsing räägib intervjuus, et laulupidudel tavapäraselt kõlavate laulude kõrval tuleb ettekandele ka kergemas rütmis muusikat.

Millised on tänavuse laulupeo kõige väärikamad ning millised on kõige lõbusamad laulud?

Laulupidudel on mõned kindlad laulud, mida esitatakse nüüdki. Pidu algab Mihkel Lüdigi «Koiduga» ja lõpeb Gustav Ernesaksa lauluga «Mu isamaa on minu arm».

On ka Miina Härma «Tuljak» ja Aleksander Lätte «Laul rõõmule». Ja Peep Sarapiku «Ta lendab mesipuu poole», mis kestab juba mitmendat laulupidu kavas armastatud lauluna.

Kui palju arvestab kava sellega, et lauljate ja kuulajate hulgas on mitmes eas inimesi?

Nii Tallinna kui ka Tartu laulupeo ettevalmistamisel on olnud püüd repertuaari kaudu liita ühtseks kooriks noorem, keskealine ja vanem lauljaspere.

Noorematel on kahtlemata teine maitse ja suhtumine muusikasse kui vanematel. Seetõttu on iga kooriliigi laulude hulka püütud panna midagi lõbusamat ja kergemarütmilist.

Näiteks segakoorid esitavad muu hulgas Uno Naissoo laulu «Kui käes on jaanipäev», mida Tartus dirigeerib Laine Jänes, ja naiskooridel on kavas Olav Ehala «Vaid see on armastus». Mõlemad laulud kalduvad, nagu vanasti öeldi, kergemuusika valdkonda.

Me ei tohi laulda ainult klassikat. Peame otsinguliselt edasi minema.

Kes on pannud laulud eeskavasse ritta?

Laulupeo tegemine on igas mõttes – nii kunstiliselt, tehniliselt kui ka majanduslikult – meeskonnatöö. Mina korjasin kokku koorijuhtide ettepanekuid ja pakkusin ka omalt poolt. Kõigest sellest lõin mingi esialgse järjekorra.

Kuidas on kulgenud laulupidude ettevalmistus?

Ettevalmistused kulgevad plaanipäraselt eelkõige kunstiliselt seisukohalt, sest koorid on väga hoolega valmistunud nii Tallinnas toimuvaks üldlaulupeoks kui ka Tartu laulupeoks.

Laulude poolest kattub kahe peo kava suures osas. Erinevused on suuremad puhkpilliorkestrite lugudes – Tartus on neil hoopis teine repertuaar kui Tallinnas.

Nii on võimalik teha seetõttu, et pillimehed mängivad noodist lood maha, aga kõik koorilauljad ei ole nii suured nooditundjad. Ei ole võimalik ette valmistada ühe kuu jooksul toimuvat kahte erineva koorilaulukavaga laulupidu.

Kuidas kommenteerite arvamust, et Tartu laulupidu on üldlaulupeo eelproov?

Seda võib küll nõnda tõlgendada, sest kooride repertuaar kattub paljuski, aga Tartu laulupidu tahab olla siiski oma näoga. Siia on kaasatud muu hulgas rahvatants, aga Tallinnas on ju rahvatantsupidu laulupeost eraldi.

Sõidate kaheks nädalaks Iirimaale. Kas seetõttu ei kannata laulupidudeks valmistumine?

Pean seal olema Tartu Akadeemilise Meeskooriga 25. aprillist 10. maini koorikonkursil. Minu pärast laulupidude ettevalmistus küll kannatada ei saa. Nagu ma juba ütlesin, on see kõik meeskonnatöö.

Kaks laulupidu

• Tartu laulupidu algab Tartu lauluväljakul 26. juunil kell 18, laulupeotuli süüdatakse kell 16.30 Narva mäel.

• Üldlaulupidu ja -tantsupidu on 2.–4. juulini Tallinna lauluväljakul ja Kalevi keskstaadionil.

• Koorilaulude poolest kattub kahe laulupeo kava suuremas osas, kuid erinev on puhkpilliorkestrite repertuaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles