Teater kutsus tööle tantsukooli kogu lennu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme õhtul tipib, liugleb ja lendleb Vanemuise suures majas vaatajate ette viis tartlannat, et kahes ühevaatuselises lavastuses näidata Vanemuise tantsu- ja balletikoolis omandatud oskusi.

Maria Goltsman, Julia Litvi-nenko, Kalli Pikas, Olga Statsevitš ja Olga Šupljakova moodustavad viiekesi Vanemuise tantsu- ja balletikooli esimese lennu. Nende tublidust näitab asjaolu, et Vanemuise teater kutsus nad kõik tööle oma balletitruppi.

Homme esitavad nad koos seniste vanemuislastest baleriinide ja tantsijatega Dmitri Hart-šenko lavastatud koreograafilise visiooni «Sireenid» ja Rufina Noore lavastatud romantilise balleti «Chopiniana».

Esimene lend

Nimekaim viiest lõpetajast on Maria Goltsman, kes kogus baleriinina Vanemuise trupis kuulsust alates aastast 2001, kui oli lõpetanud Tartu Ülikooli semiootika, kulturoloogia ja kunstiajaloo erialal. Toona kandis ta oma neiupõlvenime Kulikova.

Kalli Pikas õpib Tartu Kõrgemas Kunstikoolis kolmandal kursusel maali ja maalingute restaureerimist. «Ilmselt jätkan siiski baleriinina,» ütles ta. Kunstikoolis omandatav eriala kulub marjaks ära, kui aastad enam tantsida ei luba.

Olga Statsevitš ja Julia Litvinenko lõpetavad tänavu Annelinna gümnaasiumi.

Olga Šupljakova on samuti Annelinna gümnaasiumi õpilane, kuid lõpetab tänavu alles 10. klassi.

Teatri juhtkond on lubanud kogu lennu tööle võtta. «Isegi rollid on ära jagatud, aga erialaeksam on veel sooritamata ja mõnel on ees gümnaasiumi lõpueksamid,» ütles Vanemuise balletijuht Mare Tom-mingas. «Nüüd sõltub kõik lapsevanematest.»

Tantsu- ja balletikooli juhatab Jelena Poznjak-Kõlar. «Esimese lennuga mahasaamine on väga tähelepanuväärne,» ütles Tommingas. «Jelena Poznjaki töö on vilja kandnud ja ma olen sellega väga rahul.»

Küll aga ei ole balletijuht rahul seadusega, mis ei luba Vanemuise tantsu- ja balletikooli lõpetajatele anda diplomit, mis oleks ametlikult aktsepteeritav.

Ametliku diplomita

«Tantsutehniliselt on nad omandanud professionaalse taseme, aga me ei saa neile anda ametlikku diplomit,» kinnitas kooli juhataja Jelena Pozn-jak-Kõlar.

Aidanud ei ole linnavalitsuse kultuuriosakonnas ja haridusministeeriumis veenmas käimised ega nõupidamised erinevate inimestega.

«Selleks, et me saaksime päris ametliku diplomi, oleks tarvis teha väike seadusemuudatus,» rääkis Poznjak-Kõlar. «Praegu ei tohi kutsehariduse diplomit anda neile, kes juba õpivad mingis koolis.»

Üldhariduslikus ja balletikoolis ühtaegu õppimine on raske, ent sellest hoolimata jätkab Vanemuise tantsu- ja balletikoolis õpinguid 66 last, kellest noorematel tuleb maksta õppemaksu 300 ja vanematel 400 krooni kuus.

Järgmist lendu on oodata kolme aasta pärast.

Esimese lennu diplomitöö algab homme kell 19 Vanemuise suures majas.

 

Viis lõpetajat

• Olga Statsevitš lõpetab tänavu Annelinna gümnaasiumi. Alustas õpinguid Vanemuise tantsu- ja balletikoolis (VTBK) peaaegu kümme aastat tagasi.

• Olga Šupljakova lõpetab tänavu Annelinna gümnaasiumi 10. klassi. Tuli VTBKsse siis, kui teised õppisid juba kolmandat aastat.

• Julia Litvinenko lõpetab tänavu Annlinna gümnaasiumi. Alustas VTBKs siis, kui õppis tavalise kooli teises klassis.

• Kalli Pikas õpib Tartu Kõrgemas Kunstikoolis kolmandal kursusel. VTBKsse tuli kaks aastat tagasi Ida tantsukoolist.

• Maria Goltsman (Kulikova) lõpetas aastal 2001 Tartu Ülikooli. VTBKs asus õppima aastal 1997. Aastast 2001 Vanemuises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles