Vabaõhuteatrisuve õnnestumisse annab suurima panuse ilm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suvi viib näitlejad lageda taeva alla etendama lavastusi, mille kõikide üldlavastaja, peaosatäitja ja peamine piletimüüja ühes isikus on ilm. Just tema heatahtlikkusest sõltub vabaõhu-teatrisuve õnnestumine.

Kui päevade viisi sajab ja puhub vinge tuul, ei ole ju paljudel teatrihuvilistel isu istuda paar tundi ühe koha peal. Mis siis ikkagi saab, kui etenduste aegu peaks sadama?

«Mitte midagi erilist ei saa,» ütles Emajõe Suveteatri juht Andres Dvinjaninov. «Eelmisel suvelgi sadas. Ei ole selliseid seadusi, et kui vihma sajab, siis peab etendus ära jääma.»

Lavastaja Andres Noormetsa sõnul on vihm kaheksandat aastat tegutsevat Suveteatrit seganud vähem kui palav päike.

«Vabaõhuteatri üks võlusid ongi selles, et see pakub adrenaliini nii publikule kui ka tegijatele: silm käib tihti üle taeva ja me ei tea kunagi, mis juhtub,» rääkis Dvin-janinov. «Nii näitlejad kui ka publik peavad olema alati ootamatusteks valmis.»

Lavastaja Andrus Vaarik arvas, et «Vigaste pruutide» näitlejaid laval vihm ei sega. «Meil on soojad ja kuivad vahetusriided olemas,» ütles ta. «Ma loodan, et publikul on võimalik osta vihmakeepe.»

Vihmakeepidega tuleb igaks juhuks arvestada ka neil, kes lähevad vaatama Raivo Adlase lavastatud «Tagahoovi» harrastusnäitlejate esituses.

«Kui sajab, siis näitlejad õnneks kuigi palju ei kannata, sest nad mängivad põhiliselt tubades akende juures,» rääkis Adlas. «Mõni stseen on õue peal, aga küll nad vastu peavad.»

Ka tegelaskujud on sellised, mida kõlbab mängida iga ilmaga. «Meil ei ole kuningannasid, nii nagu oli ühes «Robin Hoodi» etenduses paduvihma ajal, kui uhked kuningannad nägid välja nagu märjad kassid,» lisas Adlas

Vanemuise peaprodutsent Paavo Nõgene kinnitas, et «Jesus Christ Superstari» etendused toimuvad iga ilmaga. «Meil on võimalik tellida kommertsvihma, et me saaksime inimestele vihmakeebid maha müüa,» lisas ta naljatades.

Kui vihm muudab etenduse ajal lava libedaks, tehakse mängu pisike paus. «Aga üldiselt – ilmajaam lubab ilusaid ilmu,» ütles Nõgene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles