Harrastajad mängivad tagahoovis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näitemänguselts Vilde Teater etendab juulis Tähe 39 tagahoovis vanemuislase Raivo Adlase käe all valmivat lavastust «Tagahoovis», milles Oskar Lutsu samanimelise jutustuse kangelastele annavad lavakuju harrastusnäitlejad.

Etendused kaupluse Kunst ja Käsitöö ning keraamik Maanus Mikkeli ateljee taga hoovis lagunemisjärgus maja ees juhatab sisse ajakirjanik Pragi, kes lavavälises elus on programmeerija Toivo Vajakas.

Pragi tutvustab vaatajatele majaelanikke, keda on kohe ka aknal näha – pidu pidamas, niisama jauramas või abielu rikkumas.

Tegelased aknal

«Tagahoovi» plakatile tuleb kunstnik Ene Luik-Mudisti ja lavastaja Raivo Adlase kavatsuse kohaselt Kristuse moodi mees. «Et Tartus käib «Jeesus Superstaar», siis las meie Kristus olla selline – Belski, käed laiali uksel,» rääkis Adlas.

Endist ohvitseri Belskit kehastab tornkraanajuhi, ehitaja ja transporditöölise, aga ka Vilde-nimelise rahvateatri näitleja taustaga Oleg Želudkov. Belski vägistab üsna etenduse alguses Tatjana Nikolajevna, keda mängib raamatupidaja Kristiina Metsanurk.

«Vaatajad näevad kogu selle tagahoovimaja elu ja tüüpe,» rääkis lavastaja, kes on ka dramatiseeringu autor. Peamiseks kujundiks on ta teinud prügikasti.

Tagahooviliku eluolu kohati hingekriipivaks jutustuseks kirjutanud Oskar Lutsu teavad lugejad üldiselt kui naeru tekitavate lugude autorit. «Luts on «Tagahoovis» nii tõsine, et ta on kohe kohutavalt naljakas,» ütles lavastaja.

Publikuga harjumine

Et suurem osa näitetrupist ei ole varem näitemängus osalenud, on lavastaja neid publikuga harjutamiseks viinud sama lavastuse stseene etendama hooldekodudesse, raamatukogusse ja isegi vanglasse.

Kogenud harrastusnäitleja, Tartu Teoloogia Akadeemia didaktikaprofessor Toom Õunapuu, kes lavastuses kehastab hiromant Pastellit, nimetas vanglas esinemist elamuslikuks. «Vangid reageerisid õigesti ja võtsid meid väga hästi vastu,» rääkis Õunapuu.

Lavastuses ei ole dekoratsioone, valgustust ja helivõimendust. «Jumestust on õige vähe, nii palju, kui litsidel on vaja ennast värvida ja pättidel näod kriimuks teha,» rääkis lavastaja.

«Tagahoovis» esietendub Tähe 39 tagahoovis 7. juulil. Kavas on anda üheksa etendust. Veel varem – 17. juunil – saab Adlasel seesama näidend Palamuse Amatöörteatriga esietendusküpseks Palamusel Rehe-Möldri aida õues.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles