Pärnus tõlgendati «What a Wonderful Worldi»

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Silmade särades võttis 17-aastane Lääne-Virumaa lauljatar Kadri Voorand Pärnus laupäeva viimastel minutitel vastu õnnitlusi oma konkurentidelt, kes osalesid Chaplini keskuse terrassil improviseerimisvõistlusel.

Kui parima noore esineja auhinna pälvinud Voorand järgmisel aastal Haljala gümnaasiumi lõpetab, siis läheb ta võib-olla edasi muusikat õppima, aga võib-olla ei lähe ka. «Aga muusikat ma jään nii või naa tegema,» lubas ta.

Lauljatar, kes on varem oma looga osalenud telesaadetes «Kaks takti ette» ja «Laulukarussell» ning Uno Naissoo nimelisel laulukonkursil, Pärnu improviseerimisvõistlusel varem käinud pole – isegi mitte pealtvaatajana.

«Nägin seda konkurssi telekast üle-eelmisel aastal ja teadsin sellest ajast saati – kui see ükskord uuesti toimub, siis ma lihtsalt pean sinna minema,» rääkis Voorand. «Ma teadsin, et improvisatsioon on just midagi minule.»

Voorand esitas kaks džässlaulu, saatjaiks pianist Holger Koot ja saksofonist Siim Aimla. «Klaverisaatjaga olen ma kunagi ammu koostööd teinud, aga saksofonistiga kohtusin kaks tundi enne esinemist,» märkis lauljatar.

Muretu havailane

Havai rannal päikeselõõsas end tumedaks kui öö praadinud laulja ja pillimees Bird kõnetas laupäeval Pärnu päikesesäras Chaplini keskuse ees trepil majja astujaid kui eestlane eestlast terega. Auhinna tõi talle hilisõhtul sellesama maja terrassil laulmine siiski hoopis teistes keeltes.

Eestikeelse teretamise sai rastapatside ja värvilise kootud mütsiga kõhetu habemik selgeks Villu Veski abil. Just viimane kutsus Birdi (kodanikunimega Barak Benlevi) Eestisse, et tutvustada siin tema abil laulmist ja pillimängu kui muretut elamise moodust.

Tõmmu muusiku inglis- ja hispaaniakeelne laulmine, djembe-nimelise trummi tagumine ja kitarride hulka kuuluva ukulele mängimine ansamblis Eesti muusikutega meeldis nii kuulajatele (aplaus oli iseäranis tugev) kui ka žüriile. 69-aastane muusik pälvis üllataja auhinna.

Konkursi peaauhind läks 26-aastasele Läti trombonistile Intars Busulisele. «Viimasel ajal on mulle tromboonist tähtsam mu oma hääl,» rääkis riialane. «Pill on mul kaasas nagu parim sõber, ilma temata ei lähe ma mitte kuhugi, tualettruum muidugi välja arvatud.»

Erinevad tõlgendused

Kõik kolm auhinnatut ning ka ülejäänud 15 muusikut, kelle oli võistlema kutsunud põhiliselt Villu Veski, pidid esitama kaks lugu, millest üks oli kindlasti George Weissi ja Bob Thiele kirjutatud ja Louis Armstrongi poolt kuulsaks lauldud «What a Wonderful World».

Varem on Pärnus improviseerimisvõistlusel lühimate suveööde aegu kõlanud vabalt valitud hällilaule, meloodiaid «Peer Gynti» teemadel, «O, sole mio», «Yesterday» ja «Summertime». Möödunud suvel jäi võistlus ära, tänavune kuulus aga omaette osana Pärnu filmifestivali lõputseremooniasse.

Eelmisest võistulaulmisest tunamullu suvel tegi Eesti TV otseülekande ning televaatajad said valida oma lemmiku. Selleks osutus Silvi Vrait, kes sai ühtlasi žüriilt peaauhinna. Tema oli ka esimese improviseerimisvõistluse võitja jaaniööl 1998.

Konkursi salvestusest valmivat saadet saab vaadata ETVs augusti lõpul või septembri algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles