Linnas põriseb mitmelt maalt tulnud tsikleid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme veidi enne keskpäeva lõikab Tartu Riia tänavat mööda pooleks kuue kilomeetri pikkune mootorrataste kolonn, selles osaleb selliseidki imemasinaid, mida on põhjust hiljem lauluväljakul lähemalt uurida.

Tsiklimeeste hulgas on ka Jouko Arpiainen, kes oli Eestis mootorrattamatkal esimest korda vaevalt seitsmeaastase poisiklutina. Isa ja ema võtsid ta aastal 1992 kaasa Jõgeva motoklubi korraldatud kokkutulekule Rannal, kus oli osavõtjaid vaid 120.

Nüüd tuli 19-aastane soome noormees, istumise all Jawa 350, «Jõgevatreffile» koos oma isa Penttiga (ema ei saanud töö pärast tulla) ja on siin üks peaaegu 2000 motohuvilisest.

Kuus kilomeetrit

Alates üleeilsest kuni pühapäevani veedab Tallinna maantee alguses Tartu Näituste suurtes sinistes hoonetes ja nende kõrvale rajatud telklaagris oma vaba aega motomatkajaid Eestist, naaberriikidest ja kaugemaltki.

Suzuki GS 650 omanik Pentti Arpiainen on olnud kõigil varasemal 12 «Jõgevatreffil», tema poeg aga võttis tänavu oma tsikliga alles esimest korda ette enam kui 750-kilomeetrise teekonna Põhja-Soomest Kiuruvesilt.

Ent Eestisse on mootorrattaga kohale sõitnud ka prantslasi, inglasi, belglasi, sakslasi ja muist rahvusist mehi-naisi. Sealjuures on mõned neist teinud just selleks laagriks erilisi ettevalmistusi.

Näiteks hollandlased Pim van der Lans ja Pancho van den Berg kõndisid telklaagris ringi ning ajasid vanade ja uute tuttavatega juttu T-särkides, mil seljal kiri «Holland-Estonia» ning rinnale märgitud, et nende kandjad ei ole mitte lendavad, vaid veerevad hollandlased (Rolling Dutchman).

Kõige kaugemalt tulnud mees ja naine, vanim ja noorim osavõtja ning kõige enam esindatud klubi saavad autasu. Rahvusvahelise kokkutuleku peakorraldaja, Jõgeva motoklubi president Igor Ellisson lubas need kätte anda homme.

«Möödunud aastal oli osavõtjaid 1850,» ütles Ellisson kolmapäeva õhtul. «Kõige vanem mees oli Turu-poiss, 79-aastane Aksu Kivivouri, kes on lubanud tulla ka seekord.»

Motohuviliste meele lahutamiseks on igal õhtul kutsutud esinema erinev bänd.

Kolmapäevasel avaõhtul rokkis Tartu Näituste hallis trio The Jõgeva Treff 2004 Special Half-plugged. «Väga ehe publik,» kiitis kitarrist Sullivan mootorrattureid. «Silmaga on näha, et need ei ole nännipunnid, vaid on kõvad vennad!»

Linnarahvas nendele õhtutele ei pääse. «Küll aga saavad kõik osta pileti 31. juulil Tartu lauluväljakule,» ütles Ellisson.

Motoolümpia tulekul

Aasta pärast toob Jõgeva motoklubi Tartusse Rahvusvahelise Mootorrattaspordi Föderatsiooni ehk FIMi ralli, mida nimetatakse ka motoolümpiaks. Oodata on külalisi 30 riigist.

«Selle nimel oleme töötanud kuus aastat ja töötame nüüdki,» ütles Ellisson. «Mõttekas on kõik praegu läbi proovida. Kui me oskame siin näidata, et oleme täiesti normaalselt toimiv riik, siis on see kõva sõna.»

«Jõgevatreff 2004» kogunes Tartusse

• Tartu Näituste hoonetes ja nende kõrvale rajatud telklaagris peetava motomatkajate kokkutuleku «Jõgevatreff 2004» on korraldanud Jõgeva motoklubi eesotsas president Igor Ellissoniga.

• 31. juulil kella 11.35 paiku siseneb laagriliste kolonn linna Lõunakeskuse juurest ning suundub läbi kesklinna lauluväljakule motopäevale, kuhu pääsevad 50- ja 30- (lapsed ja pensionärid) kroonise piletiga kõik soovijad.

• Kell 12–18 saab motopäeval vaadata tsikleid, kaskadööride etteasteid ja aeglussõidu võistluse finaali, kell 17 hakkab mängima Singer-Vinger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles