Meediaarvustus: Duett, mitte duell

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Tähelaev», ETV, 10. oktoober

Juba teist hooaega näitab Eesti Televisioon pühapäevahommikuti intiimset vestlussaadet «Tähelaev». Kunagist hommikust otsesaadet stiilis «palju juttu ei millestki» asendab ühele tuntud isikule ja tema lähikondsetele keskendunud saade, mida juhivad erineva kogemusega saatejuhid. Saatejuhtide seas on nii staažikaid ajakirjanikke kui ka seni sootuks telestaaride varjus püsinud toimetajaid.

Just saatejuht ongi see, kellest suuresti sõltub konkreetse «Tähelaeva» õnnestumine, sest enamasti ringlevad kuulsustena Eesti meedias aastast aastasse ühed ja samad inimesed.

Meedias korduvalt kajastatud tuntud isiku avamine uuest küljest on raske, eriti veel kui tegemist on pika saatega, ning nõuab korralikku ettevalmistust. Leian, et just sellise raske ülesandega sai viimasel pühapäeval suurepäraselt hakkama Margit Kilumets, kelle külaliseks oli näitleja ja laulja Tõnu Kilgas.

Eks valik oli pisut üllatav, sest Kilgas on näitleja, kelle tegemisi on avalikkus küll aastaid jälginud, kuid kes just viimasel ajal on suutnud pressi tähelepanu vältida.

Saade oli emotsionaalne ning saatejuhil õnnestus keerulistel ja rasketel teemadel avameelselt rääkima panna nii Tõnu Kilgas kui tema lähedased. Oli mitmeid hetki, kui televaataja võis märgata kõneleja meeleliigutust.

Saatejuht laskis külalistel rääkida, tema küsimused mitte ei rünnanud, vaid toetasid ja suunasid vestlust. Oli näha, et nii Kilgas kui teised saates osalenud tundsid ennast stuudios hästi. Sedavõrd hästi, et nii mõnigi kord tuli Margit Kilumetsal ohjata liiga hoogu sattunud näitlejaid.

Enamik saates osalenutest on näitlejad, kelle professionaalsuse üheks näitajaks see, et nad suudavad suvalisel ajahetkel mängida meedia pakutud rolli. Isegi juhul, kui osa «Tähelaeva» külalistest mängis ettenähtud rolli, tuli see neil hästi välja ning seda kindlasti ka tänu heale lavastajale ehk saatejuhile Margit Kilumetsale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles