Juhtkiri: Suletud uksed

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kinnised koolimajad on turvalised, ent ei tohi muutuda vanglateks.

Tallinna ja teiste suuremate linnade koolimajad, kust tundide vaheajal välja ei saa ning mille uksi valvurid hoolega silmas peavad, on muutumas tavaliseks nähtuseks. Ühelt poolt võib see tunduda õpilaste õiguste piiramisena, teisalt kipub aga lihtsalt paratamatuks muutuma.

Kõikjal, eriti pealinna teatud rajoonides, lihtsalt ei ole turvaline koolimaju lahti hoida – vargused garderoobidest, klassidest jne on muutunud igapäevaseks. Kooli lahtistest ustest võivad vabalt sisse pääseda narkodiilerid, kõikvõimalikud niisama müüjad ja asjassepuutumatud tegelased. Nii laste kui personali turvalisuse pärast peab sissepääs olema piiratud, midagi pole parata.

Hiljuti pedagoogikaülikooli tudengite tehtud koolilaste küsitlus näitas ka seda, et näiteks suletud koolides on laste kokkupuuted narkootikumidega algklassides siiski väiksemad. Kinnine kooliterritoorium vähendab kindlasti ka tundidest puudumist.

Selge on aga, et liialdused koolimaja sulgemise juures ei ole mõistlikud. Nii peaks koolist väljasaamine siiski võimalik olema, kui õpilane selleks põhjendatult soovi avaldab. Õpilaste kaitsmine ning reeglite järgimine ei tohiks muutuda omaette eesmärgiks, milles erandite tegemine kunagi võimalik ei ole. Nagu on juhtunud Tallinna Tehnikagümnaasiumis, kus koolijuhid erandi tegemist ka täisealistele õppijatele võimalikuks ei pea. Koolikord peaks küll kõigile kehtima, aga ehk on seal lahenduseks siiski õpilastega rääkimine ja kompromiss, mida soovitab ka minister Toivo Maimets.

Ideaalis peaks piiratud sissepääsuga ala olema muidugi kogu kooli territoorium, kooli juures võiks olla ka väravaga õu, kuhu lapsed vahetunnis soojade sügis- ja kevadilmadega minna saavad. Kui päris suletud uste taga peab olema soojal päeval, pole see kindlasti meeldiv. Kahjuks aga kõigil koolidel praegu oma õueala ei ole, ammugi siis aiaga piiratud territooriumi.

Igal juhul peab koolimaja sulgemine olema põhjendatud. Kinniste ustega kool on ju küll turvalisem, kuid suuri probleeme – suitsetamine, narkootikumid, puudumine ja koolist väljalangemine – see vaid leevendab, aga ei lahenda. Suletud uksed on pigem nende probleemide tagajärg, mida lahendada saab aga vaid haridus- ja sotsiaalpoliitika koostoimes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles