Raivo Adlas viib oma näitetrupi tiigi äärde

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tähe tänava tagahoovis juulis «Tagahoovi» etendanud Vilde Teater on alustanud proove, et tuua tuleval suvel Raivo Adlase juhtimisel vaatajate ette rahvalike laulude loomisega kuulsaks saanud kahepaikse mehe elu.

Ülemöödunud ja möödunud sajandil elanud Hermann Julius Schmalzi nimetab vanemuislasest lavastaja Raivo Adlas kahepaikseks seepärast, et muu hulgas laulu «Sauna taga tiigi ääres» loonud mees oli Räpinast pärit, aga suure osa elust veetis Tartus.

«Oleme näidendit tema elust Räpinas juba mänginud,» rääkis Raivo Adlas. «Et ta tegi Tartuski oma kirjatöid, siis oli eesmärk näidata ka tartlastele meest, kes on loonud niisuguseid laule, mida arvatakse rahvalauludeks, mis aga tegelikult on tema kirja pandud.»

Lõhkilöödud panniga

Saunataguse tiigi ääres lõhkilöödud panniga konnade püüdmise kõrval kuulub Schmalzi loomepärandisse muu hulgas laul sellest, kuidas «setukõsõ sõitsevä» ja «tii pääl tüllü püürsevä».

Praegu on tulevasuvise näitemängu ettevalmistused jõudnud nii kaugele, et esimesed proovid Tiigi seltsimajas on juba peetud.

Näidendi «Sanna takah tiigi man» autor, mullu televaatajaid võrukeelse eurolauluga üllatanud Aapo Ilves on teksti aluseks võtnud oma näitemängu «Ööpik Võhandu kaldalt», kunstniku ja literaadi Jaan Vahtra mälestused ja novelli «Vanajumal ja vanapagan» ning Schmalzi elukäigu ja loomingu.

Peaosa on antud mängida Urmas Kallale, kes osales ka Raivo Adlase lavastatud «Tagahoovis», kus ta kehastas kunstkärner Soini.

Näitemängu «Sanna takah tiigi man» pealkiri võib muutuda, kuid mänguplats on Tiigi seltsimaja ja põllumajandusülikooli spordihoone vahel kindlalt välja valitud.

«See on suhteliselt vähe hooldatud haljasala Tiigi seltsimaja olematus suveaias,» selgitas näitemänguseltsi Vilde Teater projektijuht Ly Brikkel.

Juulis kümme korda

Saunatagust lugu on projekti kohaselt kavas etendada juulikuus kümme korda. «Kui publikut jätkub, siis rohkemgi,» märkis Brikkel.

Läinudsuvine «Tagahoovis» kaupluse Kunst ja Käsitöö ning keraamik Maanus Mikkeli ateljee taga lagunemisjärgus maja ees oligi nii edukas, et tuli anda lisaetendusi. Ühtekokku sai kolmteist etendust algselt kavandatud üheksa asemel.

Igaüht neist käis projektijuhi andmeil vaatamas keskmiselt üle 200 vaataja, kusjuures istekohti oli selles tagahoovis vähem, nii et mõnedki leppisid püstiseismise või maasistumisega.

Kuigi Vilde Teatri truppi on lisandumas uusi näitlejaid, mängivad saunataguse tiigi äärset lugu põhiliselt «Tagahoovi» etendustes osalenud harrastusnäitlejad.

Mõndagi neist on näha fotodel Sadamateatri fuajees.

Nimelt on Jõgevamaa lehe Vooremaa fotograaf Anatoli Makarevitš sinna üles seadnud oma näituse piltidest, millele ta on jäädvustanud Tartu näitetrupi külaskäigu Palamusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles