Tartu kultuuritipuks osutus kirjandusfestival

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval katkestasid Vanemuise kontserdimajas räppar Chalice ja tema duokaaslane Hannaliisa isamaalise viisikese, mida oli rahulikult veeretanud Tartu Akadeemiline Meeskoor.

Politseid ootamatu räppimise pärast ei kutsutud, sest laulu sellise katkestamise nägi ette Berk Vaheri stsenaarium ja Ain Mäeotsa lavastus.

Kuid see oli vaid üks ootamatus peaaegu tunni väldanud mitut laadi nalja rohkes virvarris, milles muu hulgas selgus, et Tartu kultuuriaasta 2004 tippsündmus on esimest korda toimunud kirjandusfestival «Prima vista».

Tartu linnavalitsuse ja Tartu Kultuurkapitali koostöös mulluse kultuuriaasta tegevuse eest aunimetuste saajate teatavakstegemise tseremoonia jooksul käis Chalice laval veel mitu korda. Muu hulgas siis, kui jõudis kätte hetk tunnustada mullust parimat rahvakultuurikandjat.

Selleks tegi Tartu Akadeemiline Meeskoor oma esireas ruumi räpparile, et see saaks Alo Ritsingu dirigeerimisel kaasa laulda.

Kui lugu läbi, tunnistas Elleri muusikakoolis Jarek Kasari nime all koorijuhtimist õppida üritanud tulevane Chalice, et ta oli halb õpilane, kellel oli maailma parim õpetaja.

Selleks osutus mullu Tartus ja Tallinnas laulupidu juhtinud Ritsing, kes sai nüüd oma kunagiselt õpilaselt Tartu kultuuriaasta tiitliga kaasneva pronksist kuju «Kultuuri kandja».

Sellesama kuju järel käisid tseremooniasse sisse lavastatult ka teised aunimetuste saajad.

Parimaks kutseliseks koosluseks tunnistatud Tartu Mänguasjamuuseum tuli lavale kogu naiskonnaga. Harrastuslike koosluste hulgas tippu jõudnud näitemänguselts Vilde Teater pidas maha pisikese spektaakli, et meenutada mullusuvist menukit «Tagahoovis.»

Sealjuures sekkus parima kultuurikajastaja tiitli saanud Andres Keil, kes rõhutas saalis alustatud ja vaatajate ees laval lõppenud sõnavõtus interdistsiplinaarsuse olulisust tänapäevases kultuurisituatsioonis.

Selsamal meelelahutuslikuks etenduseks lavastatud tseremoonial said Herta Elviste ja Lembit Eelmäe, näitlejapaar isiklikus elus ja ühtlasi Vanemuise lavastuses «Vladimiri väljak», kätte Tartu Kultuurkapitali nõukogu määratud aastapreemia 50 000 krooni.

Kultuuritipud

• Tartu kultuuri aasta sündmus – kirjandusfestival «Prima vista».

• Teised aunimetused: parim kutseline kooslus – Tartu Mänguasjamuuseum, harrastuslik kooslus – näitemänguselts Vilde Teater, looja – Ain Mäeots, rahvakultuurikandja – Alo Ritsing, noor kultuurikandja – Chalice, produtsent – Krista Ojasaar, kultuurikajastaja – Andres Keil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles