Karl Luigest pajatab näitus linnamuuseumis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näituse Karl Luige elutööst ja perekonnast on koostanud linnamuuseumi teadur-koguhoidja Aime Kärner.

Mida andis nii põhjaliku ja töömahuka näituse ettevalmistamine koostajale?

Näitust üles ehitades sain tuttavaks inimestega, kelle olemasolust ma seni midagi ei teadnud, ega teadnud ka mõne inimese seotusest omaaegse linnapea Karl Luigega.

Kohtusin Karl Luige vanema tütre Eha Porila laste ja lastelastega. Tütrepoeg Juha Porila on Haapsalus hambaarst ja mäletab vanaisa väga hästi. Tütar Astrid Kaalep elab Elvas, poeg Karl Rootsis.

Mitmed Karl Luige järeltulijad tulid ka näituse avamisele. Loodan, et naid said veidikenegi juurde südamerahu ja kinnitust sellele, et nende väärikat isa ja vanaisa pole unustatud.

Näitusel viibinud kirjanik Ain Kaalep, Karl Luige väimees, kirjeldas linnapead kui poliitilist isiksust.

Luik kuulus Eesti rahvaerakonda ja oli üks Jaan Tõnissoni lähimatest kaaslastest. Kaalepi sõnul oli Luik väga sõbralik ja rahulik inimene. Ega teistsugune olekski saanud 20 aastat linnapea ja abilinnapea olla.

Missugune on näituse sõnum külastajatele?

Soovin, et nad mõistaksid, millist põhjapanevat tööd tehti meie vabariigi sünni järgsetel aastatel kohalikus omavalitsuses. Tööd tehti eelkõige töö, mitte omakasu ja karjääri pärast. Tartut arendati ja kavandati kui oma kodu.

Linnamuuseum jätkab materjali kogumist kõigi Tartu linnapeade kohta. Kellel on mälestusi-meenutusi, usaldage need meile. Ühendust saab võtta telefonil 746 1911. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles