Ettevõtted korjavad raha kahe poisi ravimiseks

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8-aastane rasket neeruhaigust põdev Rando on ema Jana Tuviku sõnul rõõmsameelne poiss, kes tahaks koos teiste lastega väljas joosta ja mängida.
8-aastane rasket neeruhaigust põdev Rando on ema Jana Tuviku sõnul rõõmsameelne poiss, kes tahaks koos teiste lastega väljas joosta ja mängida. Foto: Erakogu

Neli Eesti firmat kutsuvad annetajaid lastekaitsepäeval toetama raskeid haigusi põdevaid 8-aastast Randot ja 15-aastast Mihklit, et kindlustada poistele eluks hädavajalik ravi.

Neeruhaigust põdeva Rando ema Jana Tuvik ütles, et ettevõtete soov last aidata tuli talle hea üllatusena. Pere ainuke laps Rando haigestus 2001. aastal luupusehaigusesse ning teda võib päästa vaid neerusiirdamine.

Enne siirdamist on aga poisil vaja läbi teha spetsiaalne ravikuur ülitugeva ravimiga, milleks kulub aastas üle 30 000 krooni. Riik seda ei kompenseeri.

Aastaid ravi

TÜ Kliinikumi Lastefondi juhataja Merike Kaunissaare sõnul võib kriitilises seisus oleva Rando ravile enne operatsiooni kuluda mitu aastat, sest operatsiooni võimalikkus sõltub nii lapse seisundist kui ka sobiva doonorneeru leidmisest.

Jana Tuviku sõnul on ta poja raviks abi palunud kõikjalt, ka haigekassast ja lastekaitsest, ent seni tulutult. «Endal ei ole mul selliseid summasid kuskilt võtta, sest lapse haiguse tõttu ma tööl käia ei saa,» ütles naine. «Ma väga loodan, et sellest ravimist on abi, meil on ka hea uudis, eakaaslastest tunduvalt väiksem Rando on viimasel ajal veidi kasvanud, ning muidu on ta rõõmsameelne ja jutukas poiss.»

Lisaks Randole soovivad AS Kunda Nordic Cement, AS Kontek Int, AS HC Betoon ja Peri AS koguda toetust 15-aastase liigesehaige Mihkli abistamiseks.

Kaunissaar ütles, et kui Aravetelt pärit Mihkel ravi ei saa, võib ta liigeste moondumise ja tugeva luude hõrenemise tõttu eluks ajaks voodihaigeks jääda.

«Kui ettevõtted pöördusid meie poole laste aitamise sooviga, nägime selles võimalust ka Mihklile, kes vajab enne puusaproteesi paigaldamist kaheaastast ravikuuri,» rääkis Kaunissaar. Kaheaastaselt haigestunud Mihkli raviks kulub aastas 120 000 krooni ja ka tema ravim ei kuulu kompenseerimisele.

Aitavad poisse

Kampaania ühe algataja Raivo Vesiaidi sõnul on ettevõtted võtnud nõuks poisse aidata, sest ükski laps ei tohiks jääda abita põhjusel, et raha napib. «Olen kindel, et Eestimaal on häid inimesi, kes on valmis koos meiega neid aitama,» lisas ta.

Raviks vajaliku raha kogumiseks korraldavad ettevõtted oksjoni, kus läheb müüki kunstnik Marju Vaheri kavandi alusel ja aktsiooni algatanud firmade toel valminud betoonskulptuur «Võti». Eesmärk on koguda vähemalt 200 000 krooni.

Lisaks saab lapsi aidata, kandes raha TÜ Kliinikumi Lastefondi arveldusarvetele. Kliinikumi lastekliiniku juhataja Vallo Tillmanni sõnul väärib heategevus, mis on suunatud väikestele, üldsuse tähelepanu alt välja jäävatele gruppidele, kiitust. «Kui poiste raviks on raha olemas, on nende paranemine tõenäoline,» sõnas Tillmann.

Aidake lastel terveks saada

• Heategevusoksjon toimub lastekaitsepäeval, 1. juunil kell 16 Harjumaal Saku vallas Valdmäe 8, Peri ASi kontoris.

• Lapsi saab aidata ka raha annetamisega Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi arveldusarvetele: Hansapangas a/a 221015828742, SEB Eesti Ühispangas, a/a 10220014910011, Sampo pangas a/a 334408530000, Norde pangas a/a 17000285384.

• Ülekande selgituse reale tuleb märkida märgusõna «Võti».

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles