Vilde Teatri uues tükis kõlab mitu-setu keelt

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna esietendavad Vilde Teatri harrastusnäitlejad Tiigi seltsimaja kõrval Raivo Adlase lavastatud lustliku näitemängu enam kui sajand tagasi tegutsenud kultuuritegelase Herman Juulius Schmalzi elust.

Aapo Ilvese näidend on saanud võru-setukeelse pealkirja «Sanna takah tiigi man». Lavastuses kõnelevad Räpina lähedalt Kõnnu külast pärit Schmalziga seda keelt kirjud potisetubaabad.

Neid on viis – Viive Ilves, Aita Koitsaar, Imbi Uibo, Gaisa Urm ja Maria Kulpsoo –, kusjuures ükski neist ei ole päritolult setu. Hääldamist õpetas neile Urmas Kalla, kelle kehastada on peaosaline Schmalz.

Tugev vene aktsent

Kõigepealt aga tulevad lavastuses vaatajate ette Vanajumal (Oleg Želudkov) ja Vanapagan (Pavel Ümarik), kelle eestikeelses osatäitmises kõlab vene aktsent.

Näidendi autorile see meeldib. «Vanajumal ja vanapagan on ju meile imporditud tegelased,» selgitas Ilves.

Lavastuse teises vaatuses on kirjaniku ja muusiku, laulude «Sauna taga tiigi ääres» ja «Setokõsõ sõitsivä» autori Schmalzi mõistus tuhmunud, kuid kujutlusvõime endiselt kirgas.

Tunnustusjanune mees näeb, et teda tulevad austama riigipead. Rootsi kuninga tütrena kinnitab Schmalzile aumärgi rinda 15-aastane Mari Allik ja kõneleb sealjuures sulaselges rootsi keeles.

Tartus sündinud ja kaheksa-aastaselt Stockholmi eesti koolis õppima asunud neiu viibib suvel Emajõelinnas. Vilde Teatri truppi sattus ta seeläbi, et tema vanaema Mare Kulu on sealsamas harrastusnäitleja, lavastuses «Sanna takah...» musitseerib ta akordionil.

Teine lavastus

Ilvese samasisuline näidend jõudis Adlase lavastuses publiku ette esimest korda Räpinas suvel 2002. Pealkirjaks oli siis «Ööpik Võhandu kaldalt».

Vahepeal on sõlmitud Eesti ja Vene piirileping ning juba on Vene poolelt olnud kosta selle kahtluse alla seadmist. «Setu asi kõlab praegu natuke teistmoodi,» rääkis Ilves. «Näidend on kirjutatud natukene ümber ja pikemaks.»

Raivo Adlasele meeldib oma nüüdne lavastus eelmisest enam.

«Juurde on tulnud igasuguseid nüansse, kaasa arvatud Rüütli ja Putini jama,» ütles lavastaja.

Esialgu on kavas anda seitse etendust.

Võib aga juhtuda nii, nagu oli sama trupi mängitud lavastusega «Tagahoovis», et publiku suure huvi tõttu tuleb anda lisaetendusi.

Lavastus kujutab Schmalzi elu

• Täna kell 19 esietendub Tiigi seltsimaja suveaias Aapo Ilvese «Sanna takah tiigi man ehk Lusti- ja naljatükk Herman Juulius Schmalzi elust ja sellest, kuidas Vanapagan pastoriks hakkas».

• Lavastaja Raivo Adlas, kunstnik Anne Aruste, mängib näitemänguselts Vilde Teater.

• Tähtsamates osades Urmas Kalla (Schmalz), Pavel Ümarik (Vanapagan), Oleg Želudkov (Vanajumal), Andres Kask (Jaan Vahtra), Romero Tamre ja Guido Nõmme (vennad Mustad), Matti Linno (Punni Hindrek) ja talutüdruk Tiiu (Ave Tõnissaar).

• Järgmised etendused on 9., 10., 12., 13., 14. ja 15. juulil kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles