Srebrenica veresauna kogunes meenutama 50.000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine nutab kümne aasta taguses Srebrenica veresaunas hukkunud sugulaste haudade juures.
Mosleminaine nutab kümne aasta taguses Srebrenica veresaunas hukkunud sugulaste haudade juures. Foto: AP

Srebrenicas kümne aasta eest toimunud Teise maailmasõja järgselt suurima massimõrva mälestusüritustele kogunes umbes 50.000 inimest, kes meenutasid tapetuid ja matsid ümber viimastel kuudel identifitseeritud ohvrite maiseid jäänuseid, kirjutab CNN.

Potocari külas asuvasse Srebrenica mälestuskompleksi maeti ümber 610 massimõrva ohvri jäänused.

«Nad tapsid kogu mu elu ja ainus asi, mida ma nüüd tahan, on näha süüdlasi selle eest vastutamas,» sõnas 60-aastane Fatima Budic oma 14-aastaselt tapetud poja kirstu kõrval seistes.

Naise abikaasa ja ta 16-aastane poeg tapeti samuti, ent nende surnukehi pole siiani leitud.

Mälestusüritustel osaleb ka Serbia president Boris Tadic, kes pälvis selle sammu eest Serbia natsionalistlikult meelestatud liikumiste pahameele.

Pühapäeva õhtul toimus Srebrenica lähistel rahumarss, milles osalesid sajad massimõrvas ellu jäänud linnaelanikud.

Kümne aasta eest tapsid Serbia sõdurid Srebrenicas umbes 8000 moslemist meest ja poisslast.

Nende surnukehad maeti suurde ühishauda, ent hiljem kaevati need osaliselt välja ja maeti kuriteo varjamiseks erinevatesse väiksematesse ühishaudadesse.

Toimunuga seoses on teravalt kritiseeritud ka ÜRO hollandlastest rahuvalvajaid, kes ei üritanud rahulike elanike tapmist kuidagi takistada.

Srebrenica moslemite tapmise eest vastutavat Bosnia Serbia sõjaaegset juhti Radovan Karadzicit ja sõjaväekomandöri Ratko Mladicit pole siiani tabatud.

Kümne aasta tagused sündmused tõusid taas päevakorda, kui televisioonis näidati Serbia sõdurite filmitud kaadreid moslemite hukkamisest.

Aastail 1992-1995 toimunud Bosnia konfliktis hukkus umbes 250.000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles